Négyszázötvenhárman álltak rajthoz szombaton este, hogy a többségük végig gyalogolja a falu és Makó közti, mintegy 10 kilométeres a Maros parton futó túraútvonalat. Kalandokban nem volt hiányuk.

Este nyolc körülre már majd mindenki regisztrált is az Apátfalvi faluház előtti kiindulóponton, s néhányan, akik futva szándékoztak megtenni a távot, be is melegítettek.

Családok, baráti társaságok vágtak neki a távnak Szekeres Ferenc polgármester rövid köszöntője után kisebb-nagyobb csoportokban – néhány a biztonsággal és a közlekedés rendjével kapcsolatos tájékoztató elhangzása után. Az apátfalvi polgármester feleségével és két fiával vágott neki a távnak.

Az előbb csak a napnyugati fényekben, majd a teljesen sötétben izgalmas és nem mindennapi élményt jelentett a túra, hiszen az útvonal nem csak girbe-gurbán vezet közvetlen a Maros partja mellett, de az egy szál fejlámpával, vagy zseblámpával felszerelt túrázóknak (innen az Apátfalvi Esti Villongás elnevezése is a rendezvénynek) a hol emelkedő, hol süllyedő tereppel is meg kellett küzdeniük.

Az egyébként a makói Maros parti zöld háznál véget érő túrát megtevőknek az erdőben a földre festett fehér és piros színben foszforeszkáló nyilak mutatták a helyes utat, illetve a fák törzsére elhelyezett villogók. Szükség is volt mindegyikre, hogy a kisebb csoportokban haladók az éjszakai erőben el ne tévesszék a pontos menetirányt, hiszen balra a csöndesen csobogó folyó, míg jobbra az ártéri erdő, s benne a motoszkáló vadak, hangicsáló madarak kísérték őket. Időnként össze-össze is rezzentek a félősebb túrázók az éjszaki hangok hallatán.

A résztvevőkre egyébként 5 kilométerenként frissítőpontok, illetve az éjszakai látcső kipróbálási lehetőségei is vártak, a vadászok és a rendőrség jóvoltából.

A leggyorsabbak, egyébként körülbelül egy óra alatt értek az út végére, de összesen három és fél órára tervezték a táv kényelmes megtételét. Akinek nem volt ereje vagy kedve visszafelé is megtenni a távot, azt az ott várakozó autóbuszok vissza is vitték a kiindulópontra, azaz az apátfalvi faluházhoz. A befutók oklevelet kaptak, illetve a faluház udvarán egy-egy tál gulyást is elfogyaszthattak.

A gyalogtúra és futás egyébként az Önkénteskedj! Programsorozat része, s az EFOP -1.5.3-16-00025 számú projekt keretein belül zajlik, a Széchenyi 2020 programon keresztül az Európai Szociális Alap támogatásával.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest