Egy tízéves együttműködési megállapodás keretében a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Biotechnológiai Divíziójával dolgozik együtt a makói iskola, amelynek többek között célja, hogy a felgyorsult klímaváltozással, a különböző új fajta betegségekkel szemben ellenálló fajtákkal kísérletezzenek.

Éves szinten bérel kísérleti parcellákat a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Biotechnológiai Divíziója a Galamb tankertjében egy tízéves együttműködési megállapodás keretein belül, amely a társaság és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum között valósul meg.

 – Ennek első állomásaként a Galamb József iskola tankertjében indul meg a kísérleti kultúráknak a vizsgálata, olyan szinten, hogy a palánták már megtermelésre kerültek a diákjaink, alkalmazottaink részéről, illetve szerencsére a visszanyitás után a kísérleti és a kontroll parcellák beültetését diákjaink tudták már elvégezni. Ezek a kísérletek különböző biomassza-kísérletek lesznek, amelyet úgy kell elképzelni, hogy baktériumkultúrák segítségével figyelik a palántákra gyakorolt hatását ezeknek a kísérleti anyagoknak, és a palánták növekedését, terméshozamot, a termés időt, az ellenálló képességet fogják majd a diákok naplózni, megfigyelni, a felgyorsult klímaváltozással, a különböző új fajta betegségekkel szemben ellenálló fajtákkal kísérleteznek a diákok és a kutatók – emelte ki Horváth Zoltán igazgató, aki rámutatott: a kutatók doktoranduszok, Magyarországon és sokszor nemzetközi szinten is elismert szakemberek.

Mint megtudtuk, a közös munka eredményétől a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Biotechnológiai Divíziójának kutatói azt várják, hogy olyan új baktériumkultúrákat fognak találni, amelyek segítik a növények fejlődését, a terméshozamok emelkedését, a minőség javulását, és ez által csökkenteni tudják a nem természetes kemikáliák használatát, amely azt jelenti, hogy nem kell permetezni vagy műtrágyázni, hogy ezeknek számát minimalizálni lehessen a termesztés során.

– Mi pedig azt várjuk az együttműködéstől, hogy a tanulóink olyan új technológiai eljárásokat és olyan új kertészeti megoldásokat tanulhatnak meg, ami egyedülálló lesz az országban. Magyarul a Galamb József iskolában végzett tanulók nemcsak a mikroszaporító labor munkálatait ismerik meg, ahogy eddig, két éven keresztül megtehették, hanem ezen túl a laboratóriumban előállított palánták, illetve baktériumkultúrák hatását is megfigyelhetik, és olyan tudással kerülnek ki, mint egyetlen más kertész tanuló sem az ország bármelyik iskolájából – mutatott rá az igazgató.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest