A mi feladatunk, nekünk késői magyaroknak, határon innen és túl, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a trianoni békediktátum, a szentiistváni Magyarország elvesztése végre történelemmé sűrűsödhessen – hangsúlyozta Szekeres Ferenc polgármester az apátfalvi szoborkert kopjafájánál rendezett Trianon megemlékezésen mondott beszédében.

Az immár hetedik alkalommal rendezett megemlékezésen a Himnusz elhangzása után Szekeres Ferenc polgármester mondott köszöntőt, melyben hangsúlyozta, Trianon: történelem.

– A Kádári korszak minden eszközt megragadott arra, hogy kitörölje a magyarság emlékéből Trianont… Meg kellett akadályozni, hogy történelemmé sűrűsödjön. Ezért egész apparátust működtetett a magyar irodalom átfésülésére. Három évtizede kaptunk lehetőséget arra, hogy együtt éljünk Trianon szellemével, történelemmé érleljük, azaz kitörölhetetlen részévé tegyük múltunknak. Ma már nincs olyan magyar ember, aki ne hallott volna Magyarország kétharmadénak elcsatolásáról, nincs, aki ne hallott volna, hogy 1920-ban egy tollvonással több, mint hárommillió magyar feje fölött húzták át a határt. Ma már senki sem vitatná, hogy százegy esztendővel ezelőtt a mohácsi csatához hasonló veszteséget szenvedtünk el. A mi feladatunk, nekünk késői magyaroknak, határon innen és túl, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a trianoni békediktátum, a szentistváni Magyarország elvesztése végre történelemmé sűrűsödhessen.

De hallgassa meg a polgármester köszöntőjét!

Majd a székely himnusz után a Bökény Népe Kulturális és Harcművészeti Egyesület emlékműsora volt látható. Ezt követően helyezték el a résztvevők a koszorúikat, mécseseiket a kopjafánál. A megemlékezés a Szózattal zárult.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest