A békediktátum aláírása és a Nemzeti Összetartozás Napjának alkalmából ismét szabadtéri kiállítás látható a hétvégén Makón.

Az ország és Makó is hatalmas veszteségeket élt át a trianoni döntés miatt emlékeztetett Farkas Éva Erzsébet a mai sajtótájékoztatón. Hozzátette: az ekkor okozott mérhetetlen fájdalom és veszteség, amíg magyar él, meg fog maradni.

A polgármester kiemelte: az ország területének 71,4 százalékát csatolták el, a lakosság 65,3 százaléka idegen uralom alá került, 64 vármegyéből 10 maradt sértetlen. Ezeket a veszteségeket soha nem fogjuk tudni elfelejteni, mutatott rá.

Farkas Éva Erzsébet beszélt arról is, hogy a magyar kormány 210-ben két nagyon fontos döntést hozott meg a választást követően, bevezette a kettős állampolgárság intézményét, és a Nemzeti Összetartozás Napját, Lázár János, a térség országgyűlési képviselője 2017 októberében indítványozta a megye elnevezésnek Csongrád-Csanádra változtatását, ami éppen Trianon 100. évfordulóján valósult meg.

 

 

A 100. évfordulón, és idén sem lehetett hagyományosan megszokott megemlékezéseket tartani a koronavírusjárvány miatt, a város tegnap lovasfelvonulással, istentisztelettel, és fáklyás élőképpel emlékezett meg, a hétbégén pedig ismét szabadtéri kiállítás épült a szökőkútnál a főtéren.

– Trianon üzenete, hogy lélekben, nemzeti identitásban és közös tettekben továbbra is egységesek lehetünk. – fogalmazott a polgármester.

Szikszai Zsuzsanna elmondta, a június 4.-éhez kapcsolódó főbb események és irodalmi alkotások vannak megjelenítve a tárlaton, és beszélt arról is, hogy száz évvel ezelőtt, éppen Trianon következményeként egy szellemi fellendülés indult meg a városban, ekkor érkeztek ugyanis olyan értelmiségiek Makóra, mint Eperjessy Kálmán, Réti Ödön, Könyves-Kolonics József.

– Trianon elfelejthetetlen, nem lehet kitörölni a magyarság emlékezetéből, különösen nem Makón, amely a határ szélére került egy nagyon indokolatlan, és ki merem mondani buta döntéssel. – mutatott rá a sajtótájékoztatón Halmágyi Pál, aki szerint rengeteg családi kapcsolat szakadt meg a térségben, és ráadásul volt olyan időszak, amikor mindkét ország arra törekedett, hogy ne is alakuljanak újra.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest