Ha egy ország gyönge és nincsenek szövetségesei, barátai, akkor azt csinálnak vele amit akarnak – hangsúlyozta a tavaly avatott emlékműnél mondott beszédében Becsey Zsolt, közgazdász, politikus.

A szegedi Őserő a Megmaradásért Egyesület tagjai a korábbi esztendőkben elzarándokoltak a makói térség Trianon emlékműveihez, idén viszont térségi megemlékezést szerveztek, ma este a helyi önkormányzat segítségével Kövegyen, a községháza előtti parkban tavaly felállított Trianon emlékműnél.

A száznál is több érdeklődő előtt mondott köszöntőt Galgóczkiné Krobák Mária, Kövegy polgármestere hangsúlyozta: a községet érintette az a megtiszteltetés, hogy náluk rendezik meg a trianoni békediktátum évfordulója alkalmából tartott zarándokút első megyei megemlékezése, a szegedi Őserő Dalárda közreműködésével.

– Ma itt mi nem ünnepelni jöttünk össze, hanem emlékezni nemzeti tragédiánkra. Ez a nap, június 4-e a magyar nemzet számára gyásznap – mondta, fontosnak tartva, hogy a megtörtént eseményeket nem kell feledni, beszélni kell róla. Majd méltatta az Őserő a Megmaradásért Egyesület és a dalárda munkáját.

Hallgassa meg Galgóczkiné Krobák Mária köszöntőjét:

– Ha egy ország gyönge és nincsenek szövetségesei, barátai, akkor azt csinálnak vele amit akarnak – hívta fel a figyelmet a trianoni, illetve az 1938-as határokat visszaállító 1947-es párizsi békeszerződés egyik nagy tanulságára Becsey Zsolt közgazdász, politikus, egykori európai parlamenti képviselő. Aki hozzátette, hogy 1990 után Magyarország úgy vélte, hogy az Európai Unón belül meg tudjuk oldani az autonómiával kapcsolatos problémákat. Majd mikor kiderült, hogy ez nem sikerült, 2004 után a korábbi autonomista és a nemzetállamot oldó politika helyébe szuverenista politikát kezdtünk el.

Hallgassa meg Becsey Zsolt beszéde lényegét:

A megemlékezésen és a koszorúzáson részt vett – többek közt – Polner Eörs, a megyei közgyűlés alelnöke, Simonné Sinkó Erika Óföldeák polgármester, Szekeres Ferenc, Apátfalva polgármestere, Farkas Éva Erzsébetet, Makó polgármester, Kolozsvári Rozália, Nagylak polgármestere, Schulcz János, Maroslele alpolgármestere, Lakatos-Tóth Andort, a makói járási hivatal vezetője, Mágori Józsefné a térség előző országgyűlési képviselője és a környező és a távolibb települések képviselő testületei tagjai, intézményvezető és a helybéliek.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest