Eddig semmilyen piac nem működött a Nagyéren, most pályáztak egy fedett költségeire. Lőrincz Tibor polgármestert a falufejlesztés lépéseiről és jelentőségéről kérdeztük. A címlapképen: az épület helyére tervezték a nagyéri fedett piacot.

Mi a jelentősége a nemrégiben felavatott művelődési ház felújításának?

– Véleményem szerint óriási, hiszen az elmúlt évtizedekben a művelődés, a könyvtár, és minden, ami összefügg egy közösségi térrel, elhanyagolt volt egy ilyen kis településen. Bár a miénk jól állt de rájöttünk, hogy tartalommal is meg kellene tölteni, ehhez pedig biztosítani kell az infrastruktúrát, azaz a megfelelő körülményeket. Azaz szükségesek hozzá eszközök, és egyéb felszerelési tárgyak. Ezt most mind sikerült biztosítani. A művelődési ház nagyterme a felújítás előtt levegőtlen és sötét volt, mostanra négy ablaka van, s ez megváltoztatta az épület egész profilját.

Mekkora összegből történt mindez?

– Harmincmillió forintból, s benne van még egy évig egy közművelődési szervező bére is.

Nem ez az egyetlen felújítás Nagyéren, hiszen az óvodáé jelenleg is zajlik…

– Az óvodaépület készültségi foka jelenleg körülbelül 80-90 százalékos állapotához érkezett. Az őszi nevelési év nyitójára minden készen áll majd a gyerekek fogadására.

Ehhez az épülethez miért kellett hozzányúlni? Elég jó állapotban volt korábban is.

– Kicsi volt az alapterületet, azaz nem felelt meg az előírásnak, nem volt benne betegszoba/elkülönítő, foglalkoztató sem. Ez most mind meglesz. Ahogy a mozgáskorlátozott mosdó, személyzeti öltöző, mosdó is – köszönhetően a korábbi szolgálati lakás bevonásának.

A nagyéri önkormányzat tavaly beadott, a belterületi utak felújítására néhány pályázatot, de ezek akkor nem nyertek. Újra pályáznak?

– Közvetlenül a Belügyminisztériumhoz pályáztunk, harmadjára futnunk neki, abban a reményben, hogy ez most nyert. A Rózsa utca és a Rákóczi utca egy szakasza, mely Nagyér legmélyebb pontját jelenti, egy felületi megerősítést fog kapni, aszfaltráccsal.

Hogyan érinti a helybélieket az Ambrózfalva-megyehatár közti útfelújítás? Jelenleg Nagyéren dolgoznak a kivitelezők.

– Elviseljük és örülünk neki, annak a reményében, hogy minőségibb úthálózatot kapunk. Sajnos az útfelújítás csak a Csongrád-Csanád és Békés megye határáig tart majd.

Mekkora egy ilyen kistelepülés saját mozgástere a fejlesztések területén?

– Hozzászoktunk, hogy mindent csak pályázati forrás segítéségével tudunk megoldani. Annyi mozgásterünk azonban van, hogy vannak egyéb bevételeink, melyeket pályázat előkészítésre és hasonlókra fordítjuk. Ez évente csupán néhány millió forintot jelent.

Mennyire nyomta rá a pandémia a helyi, a környéken kiemelkedő jelentőségű turizmusra a bélyegét?

– Nálunk is leállt minden, de üzleti jellegű szállóvendégeink azért voltak, mert csak azok lehettek. Rentábilisak vagyunk, illetve már szeptember közepéig megtörténtek a foglalások is, igencsak szép számú vendégre számíthatunk.

Van-e olyan dolog, melyet szeretnének még megvalósítani?

– A közintézményeinek szeretnénk napelemekkel energiatakarékosabbá tenni. A művelődési házon és az óvodán vannak ilyenek, a községházáéra pedig a Magyar Falu Programon belül most pályáztunk. S szeretnénk egy ötmilliós pályázat segítségével felújítani a ravatalozót. És 112 milliós költséggel szeretnék kialakítani a falu központjában egy fedett piacot, lévén eddig fedetlen sem volt. Mégpedig a művelődési ház és a játszótér közt. Ezért már megvásároltuk a művelődési ház mögötti ingatlant. A művelődési ház felújításával egy nagyobb átalakítást is végrehajtottunk, egy körforgalmat hoztunk létre körülötte. Az egyik út díszburkolata már el is készült.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest