Hagyományosan május utolsó szombatjára időzítette a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hangoló napját. Az óföldeáki templomnál bemutatott szentmisére több csoport gyalogosan érkezett, de akadt, aki motorral, kerékpárral, sőt ló nyergében tette meg az utat.

Az idei esztendőre halasztódott a járványügyi helyzet miatt a 2020-ra tervezett, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Az Oltáriszentséget ünneplő, világméretű eseménynek Budapest ad otthont; a szeptember 5-12-éig tartó programsorozat ünnepi szentmiséjét az előzetes információk szerint Ferenc pápa mutatja majd be. A történelmi jelentőségű rendezvénysorozatot komoly előkészületi idő előzte meg. A Szeged-Csanádi Egyházmegye négy ízben zarándoklatot is hirdetett, a „Keljünk útra, hogy életet merítsünk” mottóval Óföldeákra.

A településen található az a középkori eredetű, gótikus erődtemplom, amelyet Szűz Máriának, a Keresztények Segítségének szenteltek. – Ősi szokás, mely a hit kifejezéseként és bűnbánati gyakorlatként szolgált a régi időkben. Szerencsére most sokan újra felfedezik, hogy mindannyian úton levő emberek vagyunk – tudtuk meg a zarándoklatról Pálfai Zoltántól. A makói plébános elmondta, egy ilyen alkalom komoly tapasztalat és lehetőség is arra, hogy a Szűzanyának ajánlhatjuk mindazt, amit a szívünkben hordozunk: örömeinket, fájdalmainkat, életünket, ima szándékainkat és tanúságot tehetünk hitünkről is. A NEK előkészületi helyszíneként választott Óföldeákot most egy szívként is jellemezte az egyházmegyében, amelybe egy-egy érként kapcsolódhatnak össze a különböző településről érkezők.

Algyőről és Makóról többen gyalog tették meg az utat, de  érkeztek motorkerékpárral, biciklivel is. Benák Sándor pedig a lovát vezetve, annak nyergében gyerekekkel vett részt a programon. – Gyakorlott zarándokok vagyunk Szellővel. Két éve Tornyáról Csíksomlyóig 23 nap alatt teljesítettük a mintegy 500 km-es távolságot. De más közös túraélményeink is vannak; az 1792 méteres Nagy-Hagymást hatszor hódítottuk meg – számolt be a különleges teljesítményekről a 16 esztendős ló tulajdonosa, a makói csapat tagja.

 

A zarándokok szabadtéri szentmisére gyűltek össze, melyet dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök mutatott be. – A kongresszus, amelyre készülünk, lehetőség arra, hogy a hívek együtt adjanak hálát Jézus ajándékáért, az Eucharisztiáért. Alkalom, hogy közösen ünnepeljünk és megújuljunk hitünkben erejéből – emelte ki szentbeszédében a NEK kapcsán a főpásztor.

(Fotó: Majoros Márton, Szabó Anita)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest