Lezárták a vizsgálatot a szír állampolgárságú, de holland menekült útlevéllel rendelkező embercsempésszel szemben.

A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség és a Magyar Honvédség járőrei idén február 4-én 1 óra 30 perckor közösen vontak intézkedés alá egy svéd honosságú személyautót Szeged-Szőregen. A családi egyterűt egy – holland menekült útlevéllel rendelkező – szír állampolgárságú férfi vezette, aki néhány perccel korábban hét határsértőt vett fel a város határában. A migránsok szintén szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben – meghallgatásukat követően – a járőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A rendőrök a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A nyomozók őrizetbe vették, és az illetékes ügyészségen kezdeményezték letartóztatását is, amelyet a Szegedi Járásbíróság február 5-én elrendelt.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, az ügy iratait megküldte az illetékes ügyészségnek.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest