Közösség tagja elleni erőszak miatt jogerősen egy év három hónap fiatalkorúak fogházára, illetve két év börtönbüntetésre ítélték, három-három évre felfüggesztve. azt a két férfit, aki arab származásuk miatt bántalmazott Szegeden és Pécsett tanuló jemeni állampolgárokat.

A jogerős ítélet a fiatalkorú G. Zs. elsőrendű vádlott férfit 2 rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt – melyből 1 rendbeli társtettesként elkövetett – és egy korábbi ítélettel alkalmazott próbára bocsátás megszüntetése folytán társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év 3 hónap fiatalkorúak fogházára, míg T. Z. S. másodrendű vádlott férfit 2 rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt – melyből 1 rendbeli társtettesként, 1 rendbeli bűnsegédként elkövetett – halmazati büntetésül 2 év börtönre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság mindkét vádlott esetében 3-3 évi próbaidőre felfüggesztette azzal, hogy a próbaidő tartama alatt a vádlottak pártfogó felügyelet alatt állnak. A társtettesként elkövetett testi sértés vétsége miatt indult eljárást a bíróság megszüntette.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a sértettek arab származásúak, jemeni állampolgárok, akik Szegeden, illetve Pécsett folytatnak egyetemi tanulmányokat.

2018. augusztus 14. napján 21 óra 45 perckor a jemeni A. A. sértett a pécsi távolsági autóbusz-pályaudvarra érkezett barátjához, a szintén jemeni A. S. A- hoz. A távolsági autóbusz-pályaudvarról a sértettek az azzal szemben levő Árkád Üzletház déli bejárata előtti, helyi járatú autóbusz-megállóba indultak. A szkínhed, rasszista beállítottságú és e világnézetüket hajviseletükben (kopasz), illetve öltözékükben (bomberdzseki, acélbetétes bakancs fehér cipőfűzővel) is kifejezésre juttató fiatalkorú G. Zs. elsőrendű és T. Z. S. másodrendű vádlottak az Árkád Üzletház bejárata előtti fáknál lévő padokon ültek barátaik és ismerőseik társaságában. A vádlottak és a társaságukban tartózkodó, azonban a nyomozás során ismeretlenül maradt barátaik az üzletház bejárata elé érkező sértettek arab beszélgetése hallatán odaszóltak a sértetteknek, hogy: „Migránsok, húzzatok haza, takarodjatok!”, „Magyarországon magyarul beszéljetek!”. Emiatt A. S. A. sértett a vádlottak felé fordult, és visszaszólt nekik, hogy „Máshogy is lehet!”, majd A. A. sértettel együtt tovább haladt a helyi járatú autóbusz-megálló irányába, egymással továbbra is arabul beszélgetve.

A visszaszólás miatt a vádlottak trágár szavakkal szidalmazták a sértetteket, majd az ittas állapotban levő másodrendű vádlott a helyéről felpattanva az elsőrendű vádlottal együtt a két sértett után szaladt, miközben azt kiabálták nekik: „Migránsok takarodjatok, húzzatok haza!”. A sértettekhez érve a vádlottak először A. S. A. sértetthez léptek, és őt a visszaszólása miatt kérdőre vonták, majd a fiatalkorú elsőrendű vádlott A. S. A. felsőruházatát a mellkasánál mindkét kezével megragadta, és a sértettet a ruházatánál fogva megrántotta, egyidejűleg az üzletház irányából két kézzel a buszmegálló irányába lökte, melynek folytán A. S. A. sértett hátraesett. Az elsőrendű vádlott e cselekménye alatt a másodrendű vádlott mindvégig A. S. A. sértett mellett állt és őt az elsőrendű vádlottal együtt kiabálva, trágár szavak kíséretében tovább szidalmazta azzal: „Húzzál haza migráns!”. A földre esését követően A. S. A-nak sikerült felállnia és a helyszínt futva elhagynia.

Miután A. S. A. elszaladt, a vádlottak nyomban A. A. felé fordultak. A másodrendű vádlott őt a pólójánál fogva megfogta, meglökte, majd az elsőrendű vádlottal együtt a lábukon levő acélbetétes bakanccsal az elsőrendű vádlott egyszer a bal térdén, míg a másodrendű vádlott egyszer a bal csípőjén megrúgta. A. A. sértettet a vádlottak eközben kiabálva, trágár szavak kíséretében tovább szidalmazták azzal, hogy: „Mi van arab migráns?!, Húzzál haza migráns!”. Ezt követően a másodrendű vádlott A. A. sértettet a pólójánál fogva ellökte, ettől a sértett szemüvege a földre repült, melyet – miután a másodrendű vádlott a pólóját elengedte – A. A. sértett gyorsan felvett, majd a helyszínről elmenekülve a barátja, A. S. A. sértett után szaladt.

A vádlottak a sértettek után szaladtak, azonban a másodrendű vádlott megcsúszott és elesett, ezért – illetve az időközben további cselekményük megakadályozása érdekében hozzájuk érkező barátjuk felszólítására – a vádlottak a sértetteket tovább nem üldözték, hanem mindketten visszamentek a barátaikhoz.

A sértettek telefonos bejelentése alapján a helyszínre érkező rendőrök a személyleírás alapján a vádlottakat az Árkád Üzletház déli bejáratánál intézkedés alá vonták.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest