Több olvasói panasz is érkezett a szerkesztőséghez, miszerint a közterületek állapotával nincs minden rendben Makón. Három dolgot emeltek ki olvasóink, mégpedig, hogy a Deák Ferenc utcában található zöldterületet elhanyagoltnak érzik, a szintén ott található szökőkutak sem működnek rendeltetésszerűen és a Bérpalota előtti járdán is csúnya látvány fogadja az arra látogatókat.  

 

A makói piac 2019-es átadása után az ott található szökőkutak a közelmúltig nem működtek. Beüzemeltetésük után a panasz kapcsán mi is meglátogattuk a helyet és a felvetés megállta a helyét: valószínűleg tényleg nem úgy működnek, ahogy azt eltervezték a kivitelezők. Mondhatni, szinte már nagyobb kárt okoz, mint esztétikai hasznot. A víz összevissza csorgadozik, saját, épített medréből is kifolyik. Az említett kár pedig tényleg nem hanyagolható el, mert a környező házak területére is befolyik a kicsobogó víz, ami eléggé zavaró lehet a lakosok számára.

A piachoz vezető úton, Makó sétálóutcája, a Deák Ferenc utca is hagy kívánnivalót maga után. Az elvileg telepített zöldterület szinte egyáltalán nincs rendezve. Néhol még a fű sincs levágva, és teljes mértékben gazos. Szintén joggal tehetőek fel az olvasói kérdések: Miért van ennyire elhanyagolva az egyik legforgalmasabb közterület? Tényleg így szeretné várni a turistákat a város? A panaszok ezzel kapcsolatosan is jogosak voltak.

Talán az egyik legvisszataszítóbb eset a panaszok közül a Bérpalota előtti járda, ahol konkrétan madárürülék lepi el a közterületet. Így  azokat kerülgetve tudunk csak tovább haladni. A dolog súlyossága ebben az esetben is turisztikai szempontból emelhető ki. Makó leglátogatottabb helyétől, a Hagymatikumtól néhány méterre fogad minket és a turistákat ez a látvány.

Láthatjuk, hogy a városvezetés ezekben a helyzetekben nem volt tettrekész és elég határozott. Egy turisztikai településnek nem megengedhetőek az ilyen városrendezési hézagok, főleg úgy, hogy kis odafigyeléssel meg lehetett volna ezeket előzni.

A panaszokat és észrevételeket továbbítottuk az önkormányzat illetékeseinek, válaszukat várjuk.

 

FRISSÍTÉS:

Az önkormányzathoz továbbított levélre válaszoltak az illetékesek, melyben kitértek mindhárom észrevetélre.

– Makó Város Önkormányzata 323.600 m2 területen vágja a füvet, mely mennyiség magyarországi viszonylatban a település mérethez viszonyítva is kimagaslóan magas. Közterületek mellett olyan területeken is segíti az idős polgárokat a fűnyírásban a város, amely vágása rendelet szerint a lakost érintené. A város tisztaságát: mind a fűnyírást, mind a gallyazást ütemezetten végzi az önkormányzat. A szóban forgó területen két hetente történik fűnyírás illetve gazosítás, mely a tegnapi napon lett volna ismételten esedékes, viszont az esőzések miatt a felázott talaj ezt nem tette lehetővé. Nagy öröm számunkra, hogy minden évben otthont ad a városunk Közép-Európa második legnagyobb fecske populációjának. A Bérpalota környékét a köztisztaságért felelős munkatársaink minden nap tisztítják seprűvel, továbbá heti két alkalommal vízzel is.

– Minden év májusában felülvizsgálatra kerülnek a városunkban lévő szökőkutak, melyet követően elvégezzük az esetleges karbantartási, javítási munkálatokat. A piacnál található szökőkutak hibájára vonatkozóan a városvezetés felvette a kapcsolatot a kivitelezővel, a javítás még e hónapban megtörténik. Ezen kívül a városunkban található összes szökőkút működni fog, a Posta utcán elhelyezkedőn kívül, melynek javítása hosszabb időt vesz igénybe.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest