Két pályázatnak köszönhetően közel hétmillió forintból vált biztonságosabbá a műtárgyak tárolása a két, Aradi utcán található raktárépületben.

Mint Farkas Éva Erzsébet polgármester az Aradi utca 130-as szám alatt található raktárépület bejárását követően elmondta: a múzeum intézményével együttműködve az elmúlt években két pályázatot is benyújtottak a járásszékhely múzeumok szakmai támogatására vonatkozóan, amelynek elsődleges célja volt, hogy a műtárgyakat megfelelő környezetben tudják elhelyezni szakmailag, illetve abból a szempontból, hogy hosszú évtizedekre megőrizzék ezeket a kincseket.

A polgármester rámutatott: az Aradi utca 130-as szám alatti ingatlannak nagyon hosszú története van; 1991-ben épült a felépítmény, a telek az önkormányzaté volt, illetve jelenleg is az, ezt adta vagyonhasználatra az akkori Baustudium Kft. részére.

A felépítményt ebben az évben a kft. kivitelezte gyakorlati oktatóhely gyanánt, ám bejegyzésre a földhivatalhoz nem került – idézte fel a polgármester, aki elárulta, 2017-ben szembesültek azzal, hogy rendezetlen jogviszonyok vannak az ingatlanterületen. A következő évben tárgyalásokat folytattak a szegedi kft. ügyvezetőjével, a cég vezetője pedig bejelentette, hogy végelszámolás alá kerül a kft., és hogy próbálják meg rendezni ezeket a jogviszonyokat.

Ennek kapcsán több önkormányzati testületi döntés született, földhasználati megállapodást kötöttek 2018-ban, az ingatlan vételára kapcsán 11 millió forintos értékben állapodtak meg, amiről a testület végül döntött, így került az önkormányzat tulajdonjogába a felépítmény – közölte a polgármester. Mint hozzátette, vagyonkezelési szerződéséből a Galamb iskolának kikerült a 402 négyzetméternyi terület, erre vonatkozóan kezdtek el gondolkodni, mire hasznosíthatnák.

Első körben az ENI hajléktalanszállójának kialakítására vonatkozóan kezdték meg az egyeztetéseket, ahol végül az engedélyeztetések hiánya miatt ettől eltekintettek, de az önkormányzat továbbra is törekszik az optimális körülményre és helyszínre a hajléktalanszálló tekintetében, amely kapcsán megkezdték a tervezési időszakot – közölte Farkas Éva Erzsébet.

Ezt követően kezdődtek meg az egyeztetések a múzeum igazgatójával, hiszen a városban több helyszínen méltatlan körülmények közt volt tárolva több tízezer múzeumi műtárgy – mutatott rá a polgármester, aki kiemelte továbbá, hogy a két pályázatnak köszönhetően az Aradi utca 79-es szám alatti jéggyár épülete hárommillió forintból újulhatott meg, az Aradi 130. alatti épület fejlesztését pedig 3,7 millió forintos keretösszegből, 100%-os intenzitású támogatással tudták biztosítani.

A polgármester továbbá hangsúlyozta: bíznak abban, hogy egyszer látogathatóvá is tudják tenni ezt a környezetet, hogy még szélesebb környezetben ismerhessék meg az emberek a múltbéli értékeket.

Szikszai Zsuzsannától megtudtuk, a nyertes pályázatnak köszönhetően meg tudták vásárolni a több mint háromszáz négyzetméternyi salgó polcrendszert, illetve több mérőműszert, izzókat és térképtároló szekrényeket.

– Ez nagyon fontos állományvédelmi szempontból, hiszen a műtárgyaknak megfelelő körülményt kell biztosítani, és most azt látjuk, hogy ez egy optimális hely: nagyon biztonságos, zárt, és mindenféle szakmai előírásnak megfelelő raktári épület – mutatott rá a múzeum igazgatója.

Mint elmondta, a jéggyár munkálatai is befejeződtek a tavasz folyamán. Védett épületként a nyílászárók belülre kerültek fel, hiszen a külső részét, a homlokzatot nem szerették volna megváltoztatni. Ennek köszönhetően lég- és pormentesen zárható az épület, így a rovarvédelemhez szükséges gázosítást is el tudják végezni, minden év tavaszán.

– Azt gondolom, hogy a két épület fejlesztése állományvédelmi szempontból nagyon nagy előrelépés, biztonságban tudunk több tízezer műtárgyat, továbbá biztonságba tudjuk a jéggyárban tárolt fából készült bútorokat, mezőgazdasági eszközöket, szállítóeszközöket, közlekedési járműveket is – hangsúlyozta Szikszai Zsuzsanna a sajtótájékoztatón.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest