Május 14-én ünnepli születésnapját a makói könyvtár, amely egy hete újra fogadja a – védettségi igazolvánnyal rendelkező – olvasóit, de azoknak is kínál könyvkölcsönzési lehetőséget, akik ezzel nem rendelkeznek.

Mint Szikszai Zsuzsanna a Makó Híradónak elmondta, eddig sem zárt be teljesen a könyvtár, hiszen lehetőség volt az épületen kívüli kölcsönzésre. 

– Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek is, mert a tapasztalataink szerint az olvasóinknak szüksége van az új dokumentumokra, könyvekre, hogy felfrissítsék magukat, de május harmadikától teljes körűen szolgáltatunk – mutatott rá az igazgató. 

Mint kiemelte: a belépéshez védettségi igazolvány szükséges, a maszk viszont nem kötelező. A 18 év alattiak védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel léphetnek be. 

Továbbá aláhúzta, sem a fenntartó, sem pedig a könyvtár nem szeretne senkit kizárni, így aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, annak elérhető az épületen kívüli kölcsönzés, így ha valaki kölcsönözni szeretne, csak e-mailben vagy telefonon kell jelezni, és az egyeztetett időpontban lehetőség van átvenni a kért könyveket az épület előtt. 

– Nem marad senki sem új könyvek nélkül, mindenkinek tudunk szolgáltatni – szögezte le Szikszai Zsuzsanna. 

Az igazgató arról is beszámolt portálunknak, hogy a könyvtár kihasználta a bezártságot, hiszen a teljes gyűjteményük majd 90 százalékát beleltározták, átnézték a szabadpolcon és raktáron lévő könyveket egyesével a könyvtár munkatársai, egyeztetve őket az adatbázisban lévő adatokkal.

– Ez egy nagy folyamat volt, mindenki ezt csinálta heteken keresztül – mutatott rá Szikszai Zsuzsanna. Mint megtudtuk, bár két éve költöztek át, kétévente nagy leltározást kell végezniük, amelyet nyitva tartás mellett nehéz lett volna megoldaniuk.

A meglévő könyvek rendezése mellett pedig nagyon sok új könyvvel is várják az olvasókat, hiszen – tudtuk meg az igazgatótól – az elmúlt időszakban arra törekedtek, hogy minél több új, jobbnál jobb könyvet szerezzenek be, amelyeket fel is dolgoztak kollégáik, így pedig szerepelnek az adatbázisban, a kiajánlóban pedig meg lehet tekinteni, mik közül lehet választani, illetve az online katalógus is böngészhető. 

Szikszai Zsuzsanna továbbá elmondta: még kicsit óvatosan tekintenek az előttük álló programokra, amelyek talán május végétől, június elejétől várhatóak, viszont – árulta el – sokan keresték meg őket előadásokkal és könyvbemutatókkal, így véleménye szerint nem lesznek híján programokból.

Május 14-re, a könyvtár születésnapjára viszont már zajlanak az előkészületek, amelyet minden évben megünnepel a József Attila Városi Könyvtár, ennek alkalmából épületen kívüli vetélkedővel és egy labirintusszerű végigvezetéssel is készülnek, illetve fotópályázatot is hirdettek, amelynek részletei a Facebook-oldalukon elérhető:

 

 

Borítókép: archív fotó – a József Attila Városi Könyvtár a magyar költészet napján

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest