Május elején megnyitotta kapuit a látogatók előtt a múzeum, amelynek újdonságairól, terveiről, és a zárt kapuk mögött zajló munkákról Szikszai Zsuzsanna igazgatóval beszélgettünk.

Szikszai Zsuzsanna a Makó Híradónak elmondta: nagyon aktívan telt az elmúlt időszak számukra attól függetlenül, hogy zárt kapuk mögött kellett dolgozniuk, hiszen zajlottak a belső munkálatok, a gyűjteményraktározás és kezelés, továbbá felújítások és karbantartások is történtek.

Örömét fejezte ki, hogy a holt időt kihasználva az Aradi utcai raktárba a raktári rend is kialakult, minden a helyére került, és az Úri utcán lévő raktárukat meg is tudták szüntetni teljesen – így pedig a gyűjtemények is megfelelő körülmények közé kerültek.

Egy másik nagy befejezett munkáról is beszámolt portálunknak az intézmény igazgatója: a másik nagy raktári épületüknek, a jéggyárnak a nyílászáró cseréje és felújítása is megtörtént, ahol négy szinten mezőgazdasági eszközöket és bútorokat tárolnak. Mint aláhúzta: ennek az épületnek pormentesítését, illetve gázosítását nem tudták volna megoldani, hogyha a megfelelő nyílászárókat nem szerelnek fel.

Márciusban és áprilisban bonyolították le a munkálatokat, amelyeket előzetes feladatok is megelőztek, mindez pedig támogatásból valósulhatott meg. Szikszai Zsuzsanna arra is rámutatott, hogy azért is nagyon nagy előrelépés ez a gyűjtemény kezelésében, hiszen a néprajzi gyűjteményükben nagyon sok minden fából készült, a fejlesztésnek köszönhetően pedig a rovar- és kártevő-mentesítés is így megoldható.

A skanzenben is zajlottak a karbantartási és felújítási munkálatok, ahogyan minden tavasszal, most is sor került a meszelésre, festésre, a tárgyak tisztítására és portalanítására, továbbá a műhelyek padlózatának felmázolása is megtörtént.

A szakmai munka is folyt az intézményei falai között, mint Szikszai Zsuzsannától megtudtuk, több kötet előkészítésben van, több pályázat elszámolásán és lezárásán is dolgoznak, illetve a tavasz folyamán több pályázaton is indultak, az előző évek pályázatainak lezárásai, lebonyolítása mellett, amely folyamatosan zajlik. A főépületben is több karbantartási munkát elvégeztek, a kiszolgáló helyiségeket is felfrissítették; a foglalkoztatót, a folyosót és a vizesblokkot is lefestették.

Az adattárolásban is nagyot lépett előre az intézmény, hiszen sokkal modernebb, az archiváló dobozok méretéhez készített szekrényekkel újult meg az épület, ami a teljes belmagasságot kihasználja.

– Nagyon várjuk a látogatókat, a tavaly ősszel megnyitott Lesznai Anna-kiállítással fogadunk mindenkit, amelyet egy hónapig tudtak csak megnézni az érdeklődők. Azt gondolom, hogy csodaszép, és nagyon különleges ez a kiállítás – árulta el az igazgató.

Mint rámutatott, Lesznai Anna a XX. század első szecessziós képzőművésze, aki nagy költőink barátja is volt, akikkel együtt is dolgozott, közösen gondolkodtak.

– A férfi költőkről sokat szoktunk beszélni, nagyon ritkán beszélünk női költőkről, és én azt gondolom, hogy kellenek a női példaképek is – emelte ki Szikszai Zsuzsanna.

A skanzenben is találkozhatnak újdonsággal a látogatók, hiszen a jövő héttől egy nagyatádi kocsi is megtekinthető lesz, amelyet egy pályázat segítségével tudott megvásárolni az intézmény. Az új kocsi, akárcsak a szekér, Apátfalváról származik, a skanzenben is egymás mellett lesz majd a helyük, illetve egy fa szán is bemutatásra kerül hamarosan. Megtekinthető lesz még a múzeum rovarhotele és méhlegelője is, amely apróságok – mint az igazgató rámutatott – is felhívják a figyelmet a környezetvédelemre.

A József Attila Múzeumnak a következő időszakra is nagy tervei vannak, mint megtudtuk, augusztusban egy képzőművészeti kiállítást szeretnének bemutatni, amely az 1821. július harmadikai árvíz 200. évfordulója alkalmából nyílna meg, a tárlat központjában pedig a Maros áll majd, továbbá a nyári táboraikra is készülnek.

Ezek mellett egy különleges órás kiállítással is készül az intézmény, amit egy nagyon lelkes, fiatal csapattal valósítanak meg, akik az újvárosi református templom óraszerkezetét újítanák fel. Az őszi kiállításon közelről is meg lehetne tekinteni a szerkezetet, és többet meg lehet tudni majd a templom és az órák történetéről, de a makói órások is helyet kapnak majd a kiállításon.

A József Attila Múzeum nyári nyitva tartás szerint látogatható, védettségi igazolvánnyal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest