Tizenkét évre ítélték, de megszökött a házi őrizetből, s álnéven bujkált. Áramlopás miatt bukott le. A kép illusztráció.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokon eljáró ügyészség a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség fellebbezésével egyetértve hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabását indítványozta a kábítószert termesztő vádlott ügyében.

A Kecskeméti Törvényszék a visszaeső vádlottat kábítószer birtoklása, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, lopás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt 12 év szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint a középkorú férfit bűnsegédként elkövetett emberölés, lopás és rablás kísérlete miatt 2012-ben 13 év szabadságvesztésre ítélték a távollétében. A terhelt ugyanis 2009-ben megszökött a házi őrizetből és előbb Magyarországon, majd külföldön bujkált, ahonnan 2012. év végén tért vissza az országba. Hamis román személyi igazolvánnyal álnéven először Budapesten bérelt lakást, majd előbb Uszódon, később Csávolyon vásárolt házat. A férfi a lakóhelyein 2013. tavaszától kezdődően folyamatosan minimálisan 1410 tő kannabisz növényt termesztett, amelyet a leszüretelést követően különféle módon stresszoldásra és fájdalmai csillapítására fogyasztott illetve használt. A férfit 2016 októberében fogták el csávolyi otthonában, ahol a kábítószer termesztéshez szabálytalanul vételezte az áramot. A házkutatás során a férfinél engedély nélkül szerzett pisztolyt is találtak. A terhelt elfogásakor a hamis okmányokkal igazolta magát és az eljárás kezdetén a hatóság előtt is igyekezett eltitkolni a valódi személyazonosságát. A férfi beismerte a bűncselekmények elkövetését.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezett.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, ugyanakkor a vádlott előéletére, a bűncselekmények elkövetésének körülményeire valamint a súlyosító körülményekre figyelemmel a vele szemben kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás súlyosítása indokolt. A fellebbezésekről a Szegedi Ítélőtábla dönt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest