A tervek szerint az augusztus 7-8-ára tervezett falunapon avatják az intézményt, és a felújított iskolát is és akkor szentelik fel a szintén felújított római katolikus templomot is. A képen: ilyennek álmodták meg az Egészségházat.

– Egészen jól alakul az Egészségház, már tényleg csak a parkolóban kell egy kicsit melózni. Már betelepítettük a panorámaröntgent, itt még várunk egy engedélyre, hogy azt működtetni lehessen. A közművek már be vannak kötve, de az internettel van egy kis problémánk. Mégpedig, hogy az optikai vezeték még nincs bekötve – árulta el érdeklődésünkre Radó Tibor polgármester.

Az internetkapcsolatra – ha még valaki nem tudná – a betegellátásban felettébb szükség van, hiszen a kartonokat nem papíroson vezetik és a recepteket is (internetes) felhőbe írják, s azt a patikákban onnét is lehet kiváltani.

– Terveink szerint augusztus 7-én, 2-án lesz a falunapunk, mindent arra a két napra próbálunk időzíteni, így az Egészségház, illetve a félmilliárd forintból felújított iskola átadását valamint a katolikus templom újraszentelését is – tette hozzá Pitvaros polgármestere.

***

A Kossuth utca 48. szám alatti korábban üresen álló, a körforgalmi csomópont közvetlen közelében lévő telket vásárolta meg a pitvarosi önkormányzat, hogy azon felépüljön a helyi egészségház. A telekvásárlásra, a telek elkészítésére és az építkezésre egy sikeres pályázaton százhatvanmillió forintot nyertek. Az új Egészségházba az eredeti tervek szerin öt, jelenleg máshol működő intézmény került volna, hogy szolgálja majd a mintegy ezerötszáz helybélit, ám végül csak három működik majd itt. Az építkezés 2019 áprilisban elkezdődött, igaz az esőzések miatt ötvenhárom napos késéssel. A közművek bekötését követően készült el a leendő épület alapozása mintegy 320 tonna beton felhasználásával. A padlószigetelés lerakása után kezdték meg a leendő épülete falazását.

2019. november 22-án az épület műszaki átadásánál húszpontos, azaz húsz napnyi munkát jelentő hibalista készült. Akkor például még nem volt kész vagy nem volt jó a festés. Az épület végül tavaly teljesen elkészült.

A községben jelenleg is működik egészségház és védőnői szolgálat, csakhogy mindegyik régi épületben és külön-külön helyen. Az új helyen együtt dolgozik majd a háziorvosi és a fogorvosi rendelés, illetve a védőnői szolgálat. Az épület elé autóparkolókat is terveztek. Az új Egészségház nem csak praktikusan szolgálja majd a helybélieket, de energiatakarékos és látványos is lesz, hiszen a szilikonos nemes vakolattal bevont, szigetelt téglafal tetejére terrakotta színű tetőcserép kerül, nem pedig az eredetileg oda tervezett és a korábbi látványterven megtekinthető fém tetőhéjazat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest