A magyar politikának az a baja, hogy nincs benne humor, és az is hatalmas probléma, hogy az állandó blabla mellé nem feltétlenül társul megvalósítási képesség. Ezt vallja Lázár János országgyűlési képviselő, aki a Telexnek adott videóinterjújában úgy fogalmaz: a Fidesz-kormánynak a következő tíz évben komplex választ kell tudni adni arra, miért jó vidéken élni. Arról is beszél, Márki-Zay Péter súlyos hibát követ el azzal, hogy két választás között is pártpolitikai háborús övezetté változtatta Hódmezővásárhely városát – írja a Promenad.

Bő félórás videóinterjút készített Lázár János országgyűlési képviselővel a Telex, melyben szó esik a politikus által kormánybiztosként menedzselt mezőhegyesi ménesbirtok fejlesztéséről, illetve a tram-train beruházásáról, valamint országos és hódmezővásárhelyi politikai kérdésekről, vitákról is. A legfontosabb gondolatokat szemezgettük olvasóinknak, de érdemes megtekinteni az egész videót, alább beágyazva mutatjuk!

A felvételen szó esik arról, hogy Mezőhegyesen Magyarország legnagyobb állami mezőgazdasági beruházása zajlik, mintagazdaság épül 10 ezek hektáron, ahol a tehéntenyésztés, a tejtermelés, a vetőmag-előállítás és a klasszikus magyar lófajták védelme egyaránt kiemelt szerepet kap. A 44 milliárdos beruházásról Lázár úgy fogalmaz: ha a tudásba akarunk invesztálni, azt csak központilag lehet vezényelni, és elengedhetetlen hozzá a menedzsmentképesség. Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Mezőhegyesen olyan mintagazdaságot akar felépíteni, mely hatékonyság és produktivitás szempontjából is irányt és utat mutat valamennyi magyar gazda számára – hangzik el.

Blabla helyett konkrétumok kellenek a magyar politikába

„A politikában abból van elegem, hogy állandóan megy a blabla, és nincs semmiféle konkrétum, nagy dumák vannak, és nincs megvalósítási képesség” – szögezi le Lázár, hozzátéve: Mezőhegyesen megmutatja, hogyan lehet egyik pontból a másikba eljutni. Ezért egyáltalán nem egyfajta „száműzetésként” éli meg a feladatot, hanem úgy látja, használható, piacképes tudást szerez egy nagyvállalat vezetése, tulajdonosi jogainak gyakorlása terén.

Arra is kitér: sorskérdésnek tartja a mezőgazdaság, az agrárium, az élelmiszeripar fejlesztését. Magyarország nem lehet csak Budapestország, a vidéknek kell következnie, a vidéki embereknek lehetőséget kell kapniuk arra, hogy ott boldoguljanak, ahová születnek. A képviselő szerint ez a következő tíz év fő kihívása, és akkor érhetünk el sikereket, ha az egészséges, jó minőségű élelmiszerek előállításába invesztálunk. „Csak a modern mezőgazdaságnak van létjogosultsága” – emeli ki.

Lázár bemutatja a Szeged és Hódmezővásárhely között épülő vasútvillamost is. Hangsúlyozza: a 80 milliárdos projekt révén a két település tíz éven belül ikervárossá válik. „Országgyűlési képviselőként úgy látom, ennek a munkának van értelme, büszkén mondhatom, hogy letettem valamit az asztalra. Ez a fejlesztés meg fogja változtatni a várost, és engem mindenben ez mozgat, hogyan lehet valamit átalakítani, megváltoztatni” – árulja el.

Az ellenzéki program csak annyi: ne a Fidesz

A Telex kérdésére válaszolva kifejti, ócska sopánkodásnak és nyávogásnak tartja, hogy az ellenzéki polgármesterek a kormányra mutogatnak, hogy az nem ad pénzt, azért nem tudnak fejlődni. Mint mondja, 2002 és 2010 között ő maga ellenszélben, politikai megfélemlítésektől kísérve is fejlődő pályán tudta tartani Hódmezővásárhelyt. „Az a baj, hogy az ellenzéki program semmi másról nem szól, csak arról, hogy ne Orbán Viktor vagy ne Fidesz és ne Lázár János. De hogy másnap mi van, arra nincs válaszuk” – húzza alá ennek kapcsán.

Lázár szerint a Fidesznek most az a küldetése, hogy komplex programot alkosson a következő tíz évre, mely megmondja és megmutatja, mitől lesz jó vidéken élni. Az ő feladata e tekintetben, hogy „megpróbáljam visszakötni a Fideszt és a politikát helybe, a vidékhez és konkrét projektekhez”. Ami a terveit illeti, hangsúlyozza: „országépítésben szívesen veszek részt, parttalan politikai harcban és testvérháborúban nem”, márpedig a magyar belpolitika szerinte száz éve „törzsi háborúról szól”, ezen kellene túllépni. Megjegyzi még, „a magyar politikának az a baja, hogy nincs benne humor, sok szürke ember unalmas vitatkozása”. Szerint humorra és öniróniára lenne szükség, amit egyébként ő maga tudott és tud biztosítani.

Ha Márki-Zay a jelölt, Orbán győzelme biztos

Ami a mostani kormányzást illeti, Lázár úgy fogalmaz, ő is érzékel korrupciós ügyeket, és látja, hogy például Mészáros Lőrinc vagyona támadási felület lett. Ugyanakkor határozott álláspontja, hogy helyes irány, ha nemzeti kézben összpontosulnak az erőforrások. Szerinte a Fideszben fontos az „egy mindenkiért, mindenki egyért” alapú szolidaritás, de aki hibát, netán bűncselekményt követett el, annak magától is hátra kell lépnie. Ezzel együtt – emeli ki – a kormánypárt minden jogi és politikai eszközzel meg fogja védeni saját és tagjainak becsületét, bármennyire is fenyegetőzik a baloldal, például Fekete-Győr András. „Nem létezik olyan ember, akitől félnék, állok bármilyen elszámoltatás vagy vizsgálat elé” – mondja magáról is.

A videóinterjúban szóba kerül a hódmezővásárhelyi politika és Márki-Zay Péter is. Lázár súlyos politikai hibának tartja, hogy a polgármester nem a várost vezeti, hanem miniszterelnök akar lenni, és a nagy ambíciói miatt a két választás között öt évig pártpolitikai háborús övezetté változtatja a települést. „Örülnék neki, ha ő lenne az ellenzéki jelölt, mert akkor száz százalék, hogy Orbán Viktor lesz a miniszterelnök, és ismét Hódmezővásárhely húzza be a választást” – összegez a képviselő.

Forrás: Promenad
Videó: Telex
Borítókép: magyarmezogazdasag.hu, fotó: Bódis Krisztián

 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest