Két évre felfüggesztet egy év fegyházra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a nőt, aki figyelmen kívül hagyta az egy éves gyermekével kapcsolatos orvosi előírásokat,  így az későn került kórházba, ahol meghalt.

A Szegedi Ítélőtábla egyetértve a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával helybenhagyta a Kecskeméti Törvényszék azon ítéletét, amelyben egy Bács-Kiskun megyében élő fiatal nővel szemben a gyermeke sérelmére megvalósított, gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt 2 év próbaidőre felfüggesztett 1 év fogház fokozatú szabadságvesztés kiszabására került sor.

A nő ellen azért indult büntetőeljárás, mert az előzetes orvosi figyelmeztetés figyelmen kívül hagyásával, szülői gondozási kötelezettségét elmulasztva, több órás késedelemmel vitte egy éves gyermekét a kecskeméti kórházba. A kiskorú sértett – akit a rajta elvégzett szívműtétet követően az előző napon bocsátottak otthonába – állapota romlott, melynek testi tüneteit a terhelt is észlelte. A vádlott magatartása folytán a gyermek életveszélyes állapotban került kórházba, majd az orvosi ellátás során történt szabálytalanságokkal is összefüggésben nála szívmegállás, keringés- és légzésleállás következett be. A kiskorú halálához vezető kórfolyamatot a műtéti ellátással összefüggő szövődmény indította el.

A terhelt mulasztása nem abban állt, hogy nem ítélte meg helyesen a gyermek egészségi állapotát, mert a diagnosztizálás nyilvánvalóan tőle nem volt elvárható, hanem az róható a terhére, hogy az orvosi előírásoknak nem tett eleget, holott a kórelőzmények, valamint az aktuális tünetek miatt a gyermek életveszélyes állapotának kialakulása lehetőségével is számolnia kellett.

Az elsőfokú ítélettel szemben felmentés érdekében bejelentett vádlotti és védői fellebbezést a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla nem ítélte alaposnak. Osztva a fellebbviteli főügyészség indítványában foglaltakat megállapította, hogy a Kecskeméti Törvényszék ítélete megalapozott, a bűnösség megállapítására törvényesen került sor és a vádlottal szemben kiszabott büntetés is arányos. Az ítélet jogerőre emelkedett.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest