Alaposan megmozgatta a két szomszédos kistelepülés lakóit a helyi értéktárak felhívása: számos a községek, illetve lakóikat ábrázoló régi fotót küldtek be, s ebből nyílt nemrégiben online tárlat.

Lehet, hogy sokan rácsodálkoznak majd arra, vagy már rá is csodálkoztak, milyen gazdag Apátfalva és Magyarcsanád közelmúltja, s ez némileg fényképeken is visszaköszön, nem csak a helytörténeti könyvek száraz betűtengerét böngészve derül ki.

A helyi értéktárok felhívására összesen huszonegyen küldtek be régi fotókat. Csapó Jánosné, Dömötör Béla, Göbölyös Vilmos, Kakas Istvánné. Kerekes Andrásné, Keresztúriné Takács Éva, Kiszely Jánosné, Langó Imre, Lánczné Miklós Katalin, Nagyné Lukács Katalin, Rigó Angéla, Ruzsity Boglárka, Sóki József, Szalamia János, Szalamia Lóránt, Szigeti Ferencné, Takács Mihályné, Varga Andrásné, Varga Réka, Vargáné Antal Ilona valamint Veréb Józseb belekotortak az almárium mélyére, kinyitották elődeik (családi) fotóalbumait vagy éppen saját egykori fényképeiket keresték meg, s tették így közkinccsé.

A fényképek adományozói, kezükben a régmúltat idéző felvételekkel

A Langóné Rózsika néni emlékére összeállított itt látható online fotótárlat képein látható, a Maros népi halászatát, az (Apátfalva közvetlen szomszédságában, de már magyarcsanádi területen álló) egykori Szent Gellért-híd a folyóban lévő pilléreit, apátfalvi fűrészelt deszkavégző házoromzatot, apátfalvi női (és férfi) viselete(ke)t, az önálló tanyai gazdálkodást, úgy ahogy kell cséplőgéppel és disznókkal ábrázoló képek. De láthatók Dömötör István a falu fényképésze felvételei. Illetve rácsodálkozhatnak a szemlélődök az apátfalvi fehér hímzés egy példájára, az egykori disznóölések hangulatára, de az Apátfalvi Sportkörre. De fennmaradtak képek Kardos István vőfély munkássáról, lakodalmi és násznagytortákról, az apátfalvi népoktatásáról, a Szent Mihály plébániatemplom múltjáról, de az út menti keresztekről és a Langó kápolnáról is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest