A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két szerb férfival szemben, akik tavaly ősszel nyolc  határsértőt vettek fel Kiszombornál, hogy őket Budapestre szállítsák. Nem jutottak messzire. Fotó: police.hu.

A vádirat szerint a vádlottak közös megbízójukkal megállapodtak, hogy fizetség fejében Magyarországra illegálisan belépő személyeket fognak Budapestre szállítani. A megbízó egy applikációt is a rendelkezésükre bocsátott, amin keresztül kommunikálhattak egymással. A vádlottak tavaly szeptember 1-jén a szerb-magyar határon átléptek, és megbízójuk utasítása alapján megkeresték a részükre a közelben leállított autót. Az indítókulcsot a jármű bal első kerekén megtalálták, majd az utastérbe készített pénzből tankoltak illetve autópálya-matricát is vásároltak.

Ezt követően az előre megadott helyre, Kiszombor külterületére hajtottak, és ott éjjel addig várakoztak, míg 8 határsértő be nem szállt a járműbe. Velük ezután elindultak úti céljuk felé, hamarosan azonban járőrökre figyeltek fel, ezért megálltak, és az autót hátrahagyva a vádlottak a migránsokkal együtt elrejtőztek.

A Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség járőrei azonban felfigyeltek a nyitott ajtókkal leállított személyautóra. Közelében hamarosan ráleltek a magukat szír állampolgárnak valló, de sem személyazonosságukat, sem Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudó migránsokra. Másnap reggelre a rendőrök a vádlottakat is megtalálták, egyikük a közeli kanálisból került elő.

A járási ügyészség a vádlottakkal szemben társtettességben, több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszon végett elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat.

A vádemeléskor letartóztatásban lévő vádlottak bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog dönteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest