Értékmentési szándékkal keresi a községben készült régi fotókat, képeslapokat Csanádalberti, melyről meglehetősen kevés ilyen felvétel közismert. A képekhez azok vagy az azokon láthatók történetét is várják.

– Régi fotókat keresünk! Településünkről sajnos nagyon kevés régi fotó lelhető fel. Ezért elindítjuk a RÉGI FOTÓK, KÉPESLAPOK gyűjtését. A falu története szempontjából minden kép fontos adat lehet! Kérjük, ne dobják ki a megörökölt fotókat. Megnézzük, bemásoljuk, lejegyezzük a hozzáfűződő történetet és visszaadjuk. (Lehet, hogy mi nem ismerjük a képen szereplő embereket, de vannak, akik felismerik.) Várjuk a régi képeket, képeslapokat, a csalbertikonyv@gmail.com címre, illetve behozhatók a könyvtárba is, ahol beszkenneljük és máris visszaadjuk a tulajdonosnak – tették közzé a község közösségi oldalán, ahol további régi képek is láthatók.

A legnagyobb magyar online képgyűjteményen, a fortepan.hu-n egyetlen egy képet sem találtunk a faluról, ellenben Kiszomborról egy 1934-ben és egy 1935-ben készült, Marosleléről három, az 1970-es árvízi védekezésről (azaz nem a faluban) készült fotó, Apátfalváról a Szent Gellért-hidat ábrázoló 1927-ben készült kép is látható. A híd maradványai egyébként valóban Apátfalva közvetlen közelében láthatók, de az Magyarcsanád külterületének számít.

Csanádalbertiről egyébként már az 1920-as években készültek képeslapok, amint ez az 1922-ben fotózott is, melyen az egykori Hangya szövetkezet és az egykori evangélikus általános iskola épülete látható.

De szerepel fotó a községről, ahogy a Makó és Csanád vármegye régi képeslapokon című kötetben is, mely első fejezete 110 makói, míg a második fejezet Csanád – Arad – Torontál vármegye mai Magyarországhoz tartozó településeit ( Almáskamarás, Ambrózfalva, Apátfalva, Battonya, Csanádalberti, Csanádapáca, Csanádpalota, Deszk, Dombiratos, Elek, Földeák, Kevermes, Királyhegyes, Kiszombor, Kunágota, Kövegy, Kübekháza, Magyarbánhegyes, Magyarcsanád, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagykamarás, Nagylak, Nagymajlát (ma Nagyér), Óföldeák, Ószentiván, Pitvaros, Püspöklele (ma Maroslele), Reformátuskovácsháza, Szőreg, Tornya, Tótbánhegyes, Újszentiván, Végegyháza ) mutatja be több mint 270 darab szintén 1945 előtti képeslapon.

Elszórtan még fellelhetők fotók, így például itt az evangélikus templomról készült korabeli fénykép látható. Itt pedig az egykori tulajdonos családhoz visszakerült, Csanádalberti határában álló Nicsovics kastélyról készült.

A Nicsovics kastély, fénykorában

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest