Aláírták a kivitelezési szerződést, egy héten belül átadásra kerül a munkaterület. 10 milliárd forintból valósul meg a makói fürdőfejlesztés, amely évtizedekre meghatározza a város jövőjét.

Hosszú út vezetett odáig, hogy végre elmondhassuk: egy hajszálnyira van Makó attól, hogy a turizmus fejlesztésére szánt közös munka révbe érjen. A Buzás Péter által elkezdett és Farkas Éva Erzsébet által folytatott, Lázár János által is felkarolt új makói jövőkép ma korábban sosem látott mérföldkövéhez érkezett, amikor a Városházán ünnepélyes keretek között aláírták a kivitelezésre vonatkozó szerződést.

Az elmúlt években számos egyeztetésen és tervezési folyamaton esett át a Hagymatikum beruházás, ne feledjük: nem csak egy turisztikai attrakcióról beszélünk, a makói fürdőre a bővítés után komoly feladat vár, a város gazdaságának új motorjává kell válnia. Évekig tartott a tervek véglegesítése, a kiviteli tervek elkészítése, hiszen Makovecz Imre építészete egyedülálló a világban, az épített örökségünk legfontosabb részét képezi. Nem egyszerű „dobozépítészet”, hanem műalkotás, amelynek a megépítése nem csak nagy odafigyelést, hanem speciális szaktudást is igényel.

2020 végén a miniszterelnök a beruházás kormánybiztosává nevezte ki Lázár Jánost, a térség országgyűlési képviselőjét, aki már akkor leszögezte: a legfontosabb feladatának tartja, hogy a makói fürdő bővítéséhez szükséges forrást megszerezze Makónak.

– A közepes méretű városok közül kevés olyan van, amelynek a fejlesztésében ekkora lehetőség lenne. A beruházás felgyorsítását valóban gazdasági okok is indokolják, hiszen a város számára a turizmus jelentheti a kitörési pontot. Miután a Hagymatikum számai meggyőzően alakultak, érdemes további fejlesztéseket is végrehajtani. – nyilatkozta akkor portálunknak a politikus.

Mindössze néhány hónap múlva már arról számolhattunk be, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján, hogy Lázár János munkájának köszönhetően a kormány támogatásáról biztosította a fürdőfejlesztést, és rendelkezésre bocsátja a szükséges forrást. Eldőlt tehát: nincs más hátra, mint előre. Indulhat Makó utóbbi évtizedeinek legjelentősebb beruházása!

 

 

Kilenc nappal később pedig már ott tartunk, hogy a mintegy 10 milliárd forintos beruházás kivitelezési szerződése is aláírásra került. Szimbolikus lépés ez, hiszen ahogyan Buzás Péter fogalmazott az eseményen: igaz, hogy járvány van, de az el fog múlni, most kell felkészülni arra, amikor a turisztikai kereslet robbanásszerűen megjelenik a piacon. 

A több évtizedes, ciklusokon és politikai oldalakon átívelő közös munka meghozta gyümölcsét. A következő 16 hónap persze nem lesz könnyű, az építkezés természetszerűleg felforgatja majd a belvárost, ám utólag visszatekintve ez semmiség lesz a Hagymatikum – és vele együtt egész Makó – újjászületéséhez képest.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest