Többek között képzési és bértámogatással segítettek a megye 24 településén az álláskeresőknek az utóbbi években, mintegy 474 millió forintból. A program most meghosszabbításra került, Makón eddig 307 fő jutott benne álláshoz.

2017-ben indult el egy foglalkoztatás növelését célzó uniós pályázat, amelyben a megyei önkormányzat, a kormányhivatal és 24 település, köztük Makó működött együtt. A programról szóló sajtótájékoztatón Farkas Éva Erzsébet kiemelte, a 474 millió forintos keretösszegből a város fő kedvezményezettként 79 millió forintot kapott.

A március végéig tartó pályázatban Makó, Kiszombor, Csanádpalota, Kövegy, Királyhegyes, Apátfalva, Magyarcsanád, Nagylak, Maroslele, Földeák, Óföldeák, Csanádalberti, Pitvaros, Nagyér, Ambrózfalva, Algyő, Klárafalva, Ferencszállás, Deszk, Kübekháza, Újszentiván, Tiszasziget, Székkutas, és Mártély is részt vett.

Makó polgármestere elmondta, a programba az álláskeresők elvárt számánál többet, összesen 553 főt sikerült bevonni, közülük 307 fő kapott munkát, a támogatás után fél évvel pedig 275-en dolgoztak. A célcsoport nagy része pályakezdő álláskereső volt, de tartós álláskeresők, 50 év felettiek, és alacsony végzettséggel rendelkezők is szép számmal voltak. A pályázat segítségével többek között információt, mentorálást, képzési és bérköltség támogatást, vállalkozóvá válási támogatást, vagy éppen munkába járás támogatást tudtak nyújtani.

A március 5.-én született kormányzati döntésnek köszönhetően a program egészen 2022 december végéig folytatódhat, erre mintegy 365 millió forint áll rendelkezésre, ismertette Farkas Éva Erzsébet.

 

 

A megyei kormánymegbízott hangsúlyozta: ez a program azért tudott ilyen hatékony lenni, mert a kormányhivatal számára komoly segítséget nyújtanak az önkormányzatok, hiszen a helyi gazdaság, társadalom, munkaerő tulajdonságait ők ismerik.

Juhász Tünde beszámolt arról is, hogy az elmúlt uniós ciklusban a megyébe a munkaerőpiaci támogatásokat lehetővé tevő operatív programokból összesen több mint 25 milliárd forint jutott, ennek hatására több tízezer Csongrád-Csanád megyei munkavállalót, munkát keresőt, foglalkoztatót tudtak támogatni. 2019-ben 8-9 éves összehasonlításban sikerült eljutni odáig, hogy egyharmadára esett vissza a munkanélküliség, mutatott rá.

Bár a tavalyi évben a járványhelyzet rendkívül kedvezőtlenül befolyásolt a munkaerőpiacot, a kormány időben és jó eszközökkel nyúlt a probléma kezeléséhez, így nem növekedett a munkanélküliek száma tavaly a megyében, sikerült több ezer ember állását megőrizni. Ahhoz viszont, hogy a gazdaság a járvány után visszatérhessen az azt megelőző állapotba, a mostani foglalkoztatás növelését célzó programokra nagy szükség lesz, emelte ki Juhász Tünde.

 

 

Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, nagy örömmel támogatták ezt a programot, hiszen emlékezhetünk még arra, hogy a 2010-es kormányváltás után mekkora munkanélküliséggel küzdött a megye. Mint rámutatott, a közmunkaprogram kezdetben átmeneti megoldást adhatott a csökkentésére, ám a mostanihoz hasonló programokkal sikerülhet elérni, hogy minél többen visszatérjenek a munka világába.

 

 

Mágori András megyei önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy sok vállalkozás most csak munkahelymegtartó támogatással tud fennmaradni a járvány miatt, ezért nagyon jó, hogy a program folytatódhat. Mint kiemelte: ez a pályázati lehetőség maximálisan szolgálja a kormány foglalkoztatáspolitikáját, amelynek célja, hogy minél több munkavállaló, adófizető legyen, így tud ugyanis az ország növekedni.

 

 

A munkába állást segítő programról a Grand Hotel Glorius igazgatójának is pozitív benyomása van. Mint Csábi Mihály elmondta 2018-19-ben 4 munkavállaló bérköltségére kaptak támogatást, ami nagy segítséget jelentett. Mind a négy alkalmazott szerződését meghosszabbították a későbbiekben, és a járvány minden gazdasági nehézsége ellenére ketten még most is ott dolgoznak a szállodában.