Várostörténeti léptékű beruházás fog hamarosan elkezdődni, mondta el Farkas Éva Erzsébet a Rádió7 mai műsorában. A makói fürdő nem pusztán egy attrakció a sok közül, hanem a város turizmusának alapja, a gazdaságának új motorja lesz.

A Rádió7 Közös Nevező műsorának vendége volt Makó polgármestere, aki a hamarosan elinduló Hagymatikum beruházásról beszélt. Mint mondta, egy nagyon hosszú tervezési és egyeztetési időszakon vannak túl, ami lehetővé teszi, hogy ez a közel 10 milliárd forintos beruházás elinduljon. Az elmúlt 3-4 évben több kormányhatározat és módosítás is megszületett azért, hogy a fürdő környezetében más nagyberuházások is megvalósulhassanak, hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet.

– 2020 decembere egy nagyon fontos mérföldkő volt, hiszen ekkor Lázár János országgyűlési képviselőt kormánybiztosi feladatokkal bízta meg Orbán Viktor miniszterelnök úr a fürdőberuházás koordinációs feladatait valósítsa meg. – fogalmazott a műsorban, és mint rámutatott, ez már egyértelművé tette, hogy a kormány mindenképpen szeretné, ha megvalósulna a bővítés

Farkas Éva Erzsébet arra is felhívta a figyelmet, hogy Makovecz Imre legmonumentálisabb munkája a Hagymatikum megtervezése, amelyet a fürdők fürdőjeként, a fürdők templomaként emlegetett ő maga is. 13 olyan építmény, közterület van, ami neki köszönhető, és ezzel közép európai szinten is egyedi építészeti örökséget ajándékozott a városnak.

Lázár János szerepére utalva Makó polgármestere arról is beszélt, hogy nem csak a Makovecz-örökség ügyében, de más kérdésekben is komoly lobbierővel képviselte a makóiak ügyét, ezért nagy öröm számára, hogy továbbra is dolgozhat vele a térség és a város fejlesztésében.

Mint Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta, április 7.-én a kormány megerősítette a Hagymatikum fejlesztésnek támogatását és biztosítja a beruházás forrását, ami egyértelmű üzenet az itt élőknek.

– A kormány elismeri és támogatja azt a munkát, amit az elmúlt években a makói képviselőtestülettel és Lázár János országgyűlési képviselővel, kormánybiztossal elvégeztünk a fürdő bővítésének érdekében. – mondta el a műsorban, hozzátéve, hogy ez az üzenet a makói vállalkozókra is vonatkozik, akik munkájukkal hozzájárultak a turizmus fejlesztéséhez.

Öt év alatt négyszeresére nőttek a vendégéjszakák, a járvány kezdetéig 6,5-szörösére nőtt az idegenforgalmi adó, 2,5-szörösére a Hagymatikum látogatottsága, amely ezzel a bevételét gyakorlatilag megduplázta, hangzott el a műsorban. Ezeket a számokat ráadásul a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint még négyszeresére lehet növelni.

– A Hagymatikum több nemzetközi és országos díjat nyert már eddig is, nem pusztán egy attrakció a sok közül, hanem a makói turizmus alapja, a gazdaságának új motorja. – mutatott rá Farkas Éva Erzsébet. A turisztikai vonzerejét két dolog garantálja, egyrészről világszínvonalú építész tervezte, így páratlan és egyedülálló, másrészről a kiemelkedő színvonalú új szolgáltatások, tette hozzá.

A kivitelezési szerződés aláírása után 5 munkanapon belül átadják a munkaterületet, 16 hónap áll rendelkezésre a munkálatokra, ezalatt többek között családi és élmény zónával, csúszdákkal, interaktív galéria térrel, Atlantisz világú szoborparkkal, különleges fény és hangtechnikával bővül majd a fürdő, emellett pedig új kültéri termálmedence, és nyári öltöző lesz, valamint új termálkutak fúrására is sor kerül.

Farkas Éva Erzsébet azt is hangsúlyozta a műsorban, hogy a munkálatok alatt minél több szolgáltatást szeretnének biztosítani, a gyógyászati részleg, a tanuszoda például mind a 16 hónap alatt üzemel majd.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest