A regisztrált aktív korúaknak, vagyis a 18-59 éveseknek már csaknem a felét beoltották – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Galgóczi Ágnes hozzátette, az időseknek már több mint 90 százalékát immunizálták. Hangsúlyozta: minden regisztrált meg fogja kapni a vakcinát.

A fiatalokat, a várandós nőket is arra kérte, hogy jelezzék igényüket az oltásra.

Az osztályvezető kifejtette: az immunizációs program a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik, abban nincs változás. A magyar hatóságok csak biztonságos, hatékony vakcinát engedélyeznek használatra.

“Elkötelezettek vagyunk a biztonságos, hatékony vakcina alkalmazásában” – fogalmazott. A hatékonyság azt jelenti, hogy az oltás megvéd a kórházba kerüléstől, a halálos kimeneteltől és attól, hogy a fertőzés után súlyos betegség alakuljon ki – mondta.

A járványügyi adatokat ismertetve elmondta: az elmúlt 24 órában újabb 5307 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, így 736 982-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 256 beteg, az elhunytak száma 24 521-re emelkedett. Kórházban 9484 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1156-an vannak lélegeztetőgépen.

“Tartsunk ki, a védőoltásoknak köszönhetően visszakaphatjuk mindennapjainkat” – fogalmazott Galgóczi Ágnes.

 

Szerdán 580 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf elmondta: közterületen 532, tömegközlekedési eszközökön 35, egyéb, a rendeletben szereplő zárt helyeken 13 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A kijárási tilalomra vonatkozó szabály megsértése miatt szerdán 150 esetben intézkedtek a rendőrök országszerte – tette hozzá.

Az elmúlt napon 63 Magyarországon átutazóval szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó rendelkezéseket.

Szerdán országszerte 7097 hatósági házi karantént rendeltek el. Így jelenleg összesen 47 671-en vannak hatósági házi karanténban, akik közül 3560-an használják a mobiltelefonra letölthető alkalmazást – ismertette az adatokat Gál Kristóf.

 

Borítókép: illusztráció, MTI/Mohai Balázs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest