162 főre növekedett a hatósági házi karanténban lévők száma a városban, ünnepélyes keretek közt írják alá a Hagymatikum bővítésére vonatkozó kivitelezési szerződést pénteken, Székely Örs kapja 2021-ben a Makói Medáliák-díjat – ezekről is beszámolt Farkas Éva Erzsébet polgármester a MakóInfón.

Az online tájékoztató elején a polgármester kiemelte: hosszú idő után talán első alkalommal mondhatjuk el, hogy országosan csökkenő tendenciát mutat az aktív fertőzöttek száma, ezzel együtt folyamatosan nő a gyógyultak száma is, a beoltottaké pedig meghaladta a 3 millió főt.

Farkas Éva Erzsébet beszámolt a miniszterelnök tegnapi bejelentéséről is, így többek között az óvodák és az iskolák újranyitásának ütemezéséről is.

A regisztrált idősek 90 százaléka már kapott oltást, sok háziorvosi praxisban már minden regisztrált állampolgárt hívnak oltásra, életkortól függetlenül, Makón is – közölte a polgármester, majd a pedagógusok oltásáról és az ágazati bértámogatásról is beszélt a MakóInfón.

Mint elhangzott, csütörtökön, a reggeli órákban egyeztetett Makón a szakmai stáb, ahol az oltásellenesség által okozott károkról is szó esett, amely a várost is érinti.

Ezen a héten Pfizer-vakcinával azokat a 65 év felettieket oltják, akik már korábban regisztráltak, de valamilyen oknál fogva még nem kapták meg az oltást. Ismétlő oltásokra is sor kerül az oltópontokon, ahol Szputnyikkal oltanak. A jövő, vagy az azt követő héten kínai oltóanyagok érkeznek.

Döntés született az oktatási és nevelési intézmények nyitására vonatkozóan. Mind az önkormányzat, mind az egyházi felekezetek által fenntartott óvodákban április 19-től nyitják meg a kapukat. Az intézmények vezetői írásban értesítik a szülőket, az étkezésre vonatkozó feladatellátást is ennek megfelelően fogják írásban jelezni. A kormányzati rendelkezések szerint a tantermi oktatás az alsó tagozatokban valósul meg egyelőre, a felső tagozatokban, illetve középiskolai intézményekben továbbra is az online oktatás rend szerint fogják a feladatellátást megvalósítani – húzta alá a polgármester.

Makón az oktatási intézmények alsó tagozataiban teljes körűen megnyitják a tantermi oktatásra vonatkozó lehetőségeket. Farkas Éva Erzsébet továbbá rámutatott, hogy az operatív törzs tájékoztatóján az is elhangzott, hogy a szülők kérhetik az intézmények igazgatóitól gyermekük otthonmaradását, illetve csoportbontásra lehetőséget kell biztosítani, amennyiben infrastruktúra lehetőséget biztosít az intézményekben, illetve amennyiben a megfelelő pedagógus létszám biztosított. Kötelező lesz továbbra is április 19-től a testhőmérséklet mérése az intézményekben, illetve amennyire lehet, a távolságtartást is meg kell tartani az épületekben.

Farkas Éva Erzsébet elmondta, Makón a hatósági házi karanténban lévők száma 143 fő volt előző héten, amikor is említette, hogy elképzelhető, hogy az ünnepi hosszú hétvégét követően ez a szám valószínűleg növekedni fog, amely így is lett.

– Városunkban a mai nappal 162 főre növekedett a hatósági házi karanténok száma, a fertőzöttség mindig általában ennek a nyolc-tízszeresét jelenti Makón. Ebből 89 fő aki pozitív Covid-teszttel rendelkezik –  közölte a polgármester, továbbá elmondta: kistérségi szinten a hatósági házi karanténok száma 257 fő.

A mai napon a szakmai stáb egyeztetésén elhangzott, hogy a szankciók nem növekedtek a városban, a kijárási tilalom kapcsán 9 esetben kellett bírságot kezdeményezni, a maszk nem viselése miatt két esetben került sor bírságolásra, a figyelmeztetések száma növekedett viszont, az utazási szabályok be nem tartása miatt két esetben kellett bírságolással illetni személyeket.

Farkas Éva Erzsébet felidézte: a héten közleményt jelentettek meg a Maros-partra és a Lombkorona sétányra vonatkozó szájmaszk-használat szabályozása kapcsán – ezt ide kattintva olvashatják.

A polgármester arra is rámutatott, hogy – mint a szakmai stáb egyeztetésén is elhangzott – „legjobb barátunk” most a járványügyi helyzetben az időjárás, hiszen az esős, esetenként havas időjárás kedvez a szájmaszk használatnak, a város lakossága fegyelmezetten tartja a viselését.

Felhívta továbbá arra is a figyelmet, hogy bár a Maros-parton és a Lombkorona sétányon nem kötelező a szájmaszk, mégis erősen ajánlott és javasolt, illetve a nem egy családi környezetben élők számára a szociális távolságtartás is fontos, hogy megvalósuljon.

A MakóInfón Farkas Éva Erzsébet arról is beszélt, hogy a héten sajtótájékoztatót tartottak két nagyobb, állami beruházással kapcsolatosan – az újvárosi Kézilabdacsarnok és a Honvédelmi Sportközpont kapcsán tartott tájékoztatókról portálunkon is olvashatnak részletesebben.

A polgármester közölte továbbá, hogy egy másik fontos eseményre is sor került a mai napon, a Makói Paktum – helyi foglalkoztatási együttműködés kialakítása című uniós projektjük tekintetében, amely 2022 végéig folytatódhat. Minderről ide kattintva olvashatnak részletesebben.

– Úgy gondolom, hogy a járványügyi helyzetben kiemelten fontos, hogy a kormányzati bértámogatások, illetve gazdasági támogatások mellett ezzel a lehetőséggel is tovább tudjuk támogatni a városunkban lévő vállalkozásokat, munkáltatókat, munkaadókat – mutatott rá.

Farkas Éva Erzsébet beszámolt arról is, hogy holnap az egyik legnagyobb beruházás, a Hagymatikum-fejlesztés kiviteli szerződésének ünnepélyes aláírására kerül sor, amelyet a Makói Városi Televízió, a polgármester és hírportálunk Facebook-oldalán is élőben követhetnek majd.

A MakóInfó zárásaként a mai napon egyetlen hatályba lépő polgármesteri határozatról esett szó, amely a Makói Medáliák-díj 2021. évi odaítéléséről szól.

A polgármester felidézte, a díjat 2005-ben, a József Attila-emlékévhez kötődően alapította Makó Város Önkormányzata, amellyel a fiatal, elsőkötetes költőket szerették volna támogatni. A szakmai kuratórium javaslata alapján 2021-ben a Makói Medáliák díjazottja Székely Örs, Ostinato című kötetével.

Farkas Éva Erzsébet az online tájékoztatón szívből gratulált Makó város közössége nevében is Székely Örsnek, továbbá reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb személyesen is találkozhat a díjazottal.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest