Térség

Nyomravezetői díjat ajánlott fel a földeáki polgármester

Ötezer forint üti a markát annak, aki elárulja, ki ütötte ki a Vásárhelyi utca 40. szám előtti buszváró plexi oldalfalát. A polgármester a bűnbánó tettes jelentkezését is várja.

A valószínűleg bivaly erővel, de marha ésszel megáldott elkövető a Költészet napjára virradó éjjel, azaz április 10-ről 11-re virradóra rúgta/törte ki a földeáki Vásárhelyi út 40. szám előtti buszmegálló egyik alsó, plexi részét.

– 5.000 Ft nyomravezetői díjat ajánlok fel annak aki hírt ad arról, hogy 2021. 04.10-11 -én éjjelén a Földeák, Vásárhelyi u.40. szám előtti buszváró plexi oldalfalát ki vagy kik rongálták meg! Ez már a sokadik alkalom, sajnálom hogy vannak akik ilyen módon vezetik le a feszültségeiket. Tisztelettel várom a bűnbánó tettes jelentkezését egy szkander párbajra és/vagy esetleg egy 8-10 km. futásra a felesleges energiájának jó célra történő felhasználásának megmutatása céljából !

Vigyázzunk értékeinkre, más tulajdonba ne okozzunk kárt pláne akkor ha az a közösség érdekeit szolgálja ! – írta ki a község Facebook oldalára Hajnal Gábor polgármester.

A faluvezető felháborodása érthető, hiszen a községben egyébként nem jellemző a rongálás, pedig a faluközpontban számos állandó emlékű, szobor található, vagy ideiglenesen itt állítják fel a betlehemet, a község karácsonyfáját, tojásfáját. Igaz ezen a részen térfigyelő kamerák is működnek.

A Vásárhelyi utcai buszmegálló (mely a Móricz Zsigmond utca torkolatának közelében áll, nincs ilyen. Így a plexi törésének hangját a tettese(ken) kívül legfeljebb a környező házak lakói hallhatták.

Emlékezetesebb rongálások a megyében

A megyében az utóbbi évtizedekben több emlékezetes rongálás is történt. Azt 1996-ban felállított vásárhelyi Szent István lovasszobor kezéből, nem sokkal annak 1996-os felavatása után egy hajléktalan vette ki a keresztet, miután felmászott a majd három méteres alapzaton. A keresztet aztán el is dobta, s azt csak napokkal később találták meg egy bokor alatt.

A makói Korona előtt álló Fátyol Mihály-szobor kezében rendszeresen kiveszik/törik a vonót, de volt, aki fel is mászott a híres cigányprímás alakját megörökítő szoborra – térfigyelő kamera ide-vagy oda. 2019-ben pedig a 2014-ben avatott makói Csanád vezér téri zsidó emlékhely Dávid-csillagot idéző talapzatára firkálta fel valaki egy oda nem való feliratot.

A szegedi klinika parkjában álló meztelen női alakra tavaly előtt firkált fel egy némi helyesírás hibával készített feliratot egy amorózó, aki vélhetőleg az erősebb nem tagja, mert a felírt név egy nőé volt.

Az aranycsapat szegedi, a tiszaparti Sellőház előtti szobrát 2007-ben törték ketté, akkor egymilliós kárt okozva.