Térség Top

Napidíjat kapnak a magyarcsanádi képzés résztvevői

A helyi önkormányzat és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság közös szervezésében indul kiskerti növénytermesztő tanfolyam a magyarcsanádi művelődési házban. A résztvevők napi 2345 forint megélhetési támogatást is kapnak.

A részt venni szándékozókat holnap, azaz kedden (április 13-án) délelőtt fél 10-re várják a magyarcsanádi művelődési házban kezdődő toborzásra.

Az EFOP (azaz a Európai Uniós által támogatott) képzésen azonban csak azok vehetnek részt, akik legalább 18, de legfeljebb 56 évesek, alacsony iskolai végzettségűek vagy nem rendelkeznek iskolai végzettséggel (nyolc általánossal), nem regisztrált munkanélküliek, és munkahelyük sincs. Aki részt vesz az összesen 240 órás, azaz 40 napig tartó, napi 6 órás elfoglaltságot jelentő képzésen, az 2345 forint napidíjat, azaz megélhetési támogatást is kap. A képzést legalább 18 jelentkezővel kívánják elindítani. Ha nagyon sokan jelentkeznek, akkor akár két csoportban is zajlik majd a tanfolyam.

A kiskerti növénytermesztő képzés célja a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű, elsősorban alacsony iskolai végzettségű, vagy a nélküli személyek társadalmi helyzetének, foglalkoztatottságának javítása, a képzés során megszerezhető kompetenciák elsajátítása.

A korábbi, más településeken résztvevők kiskerti növénytermesztő szakmai irányítás mellett a kiskertben termeszthető növények termesztésével, ápolásával, betakarításával, tárolásával kapcsolatos alapszintű munkatevékenységeket végeztek. Részt vettek a növénytermesztéshez kapcsolódó előkészítő tevékenységekben, elvetették a magvakat, palántát ültettek, öntöztek, mechanikai gyomirtást, tápanyag utánpótlást, betakarítást végeztek. Előkészítették a megtermelt terményt a tárolásra, törekedtek a minőség-romlás megelőzésére a tárolás során. Munkavégzésük során felügyelet mellett használták a növénytermesztés gépeit, biztonsággal használták az egyszerű eszközöket.