A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a kábítószer-kereskedelem bűntette miatt nem jogerősen elítélt három elkövető büntetésének súlyosítására tett indítványt a Szegedi Ítélőtáblának.

Az ügyben első fokon eljárt Gyulai Törvényszék a két férfit és egy nőt, akik családtagok, bűnösnek mondta ki – többek között – társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében. Az apát 9 év 6 hónap, az anyát 6 év, míg nagykorú fiukat 7 év 6 hónap szabadságvesztésre és hosszú tartamú közügyektől eltiltása ítélte.

A elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlottak 2017-ben Kevermesen több személynek rendszeresen értékesítettek kábítószert, de adtak el új pszichoaktív anyagot tartalmazó szert is. A cselekménynek az vetett véget, hogy a rendőrök egy közúti ellenőrzés során jelentős mennyiségű kábítószert találtak a házaspár által használt autóban elrejtve, ezért őket őrizetbe vették.

Az ítélet ellen az ügyészség mindhárom személy terhére súlyosításért, a két férfi és a nő valamint védőik felmentésért illetve a büntetés enyhítéséért jelentettek be fellebbezést.

A fellebbviteli főügyészség a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést fenntartotta, mert úgy ítélte meg, hogy az 5 évtől 20 évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető cselekmény miatt kiszabott büntetés nem igazodik megfelelően a tettük társadalomra veszélyességéhez és a bűnösségi körülményekhez, valamint a büntetett előéletű személyek esetében az nem bír kellő visszatartó erővel sem.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest