És lopott árammal fűtötték a szobában és a padlástérben berendezett ültetvényüket.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt hét férfi és egy nő ellen, akik legalább másfél éven keresztül megyebeli lakásaikban és egy budapesti barlangban termesztettek kannabiszt.

A vádirat szerint a vádlottak egyike felsőfokú növénytermesztési ismeretekkel rendelkezik. A férfi 2017. és 2019. évek között megállapodott ismerőseivel, hogy segít nekik kannabisz ültetvények kialakításában, illetve a növények nevelésében. Szaktudása illetve útmutatása alapján, az általa beszerzett berendezésekkel alakították ki kábítószer termesztésére növénynevelő sátrakat. Ezeket a vádlott-társak lakásának egy szobájában, máshol azok padlásterében rendezték be. Volt olyan vádlott, aki lakásának két szekrényében nevelte a növényeket, míg egyikük egy eredetileg gombatermesztésre bérelt barlangban alakíttatta ki az ültetvényt. A vádlottak az így megtermelt kábítószert értékesítették, és a szerzett vagyoni hasznon megosztoztak.

A vádlottaknál végzett kutatások során a nyomozó hatóság kannabisz magokat és növényeket, illetve azok szárított törmelékét lelte fel. Volt olyan vádlott is, akinél kokaint, amfetamint illetve más kábítószereket is találtak. A nyomozás során több vádlottnál is kábítószer-fogyasztás igazolódott.

Két vádlott az ültetvényét a mérőóra megkerülésével, szabálytalanul vételezett árammal fűtötte, mellyel az érintett áramszolgáltatóknak közel 900 ezer forintnyi illetve félmillió forintot meghaladó kárt okoztak.

A vádirat szerint az eljárás során letartóztatott vádlottak egyike a büntetés-végrehajtási intézet előtt tett írásbeli nyilatkozatában valótlanul jelölt meg hozzátartozójaként egy olyan férfit, akivel nem is állt rokonsági kapcsolatban. Ez a vádlott-társ szintén valótlanul nyilatkozott a hozzátartozói viszonyról, így kettejük kapcsolattartására a törvény alapján előírt engedélyezési eljárás lefolytatása nélkül került sor.

A vádlottakat a főügyészség kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja. Az áramot jogosulatlanul vételező vádlottak esetében lopás bűntette, míg hozzátartozói viszonyról tett valótlan nyilatkozattal érintett vádlottak esetében közokirat-hamisítás bűntette is a vád tárgyát képezi.

A korábban letartóztatásban, a vádemeléskor részben bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest