Térség Top

Kinövik a kicsik az apátfalvi baba-mama tornát

Amíg lehetett ilyet tartani, addig tíznél is többen voltak, amióta csak online lehet, hárman maradtak. A babák ugyanis közben kinőtték a korosztályt, s a lehetőségről nem nagyon tudnak az újabb kisbabák anyukái.

– A legutóbbi online órán már csak három anyuka vett rész a babájával. Amióta az online térbe szorultunk, nem nagyon vannak új jelentkezők, de közben nagyon sok baba kinőtt a baba-mama tornán részt vehető életkorból – mondta érdeklődésünkre a baba-mama tornákat tartó Sajtos Renáta. A gyógytornász-fizioterapeuta baba-mama tornáin egyébként, ahogy korábban a személyes részételes alkalmakon, így Google Meet-en november óta zajló foglalkozásain is ingyenes a részvétel.

A program egyébként a Széchenyi 2020 program része, azaz az Európai Unió támogatásával zajlik. A baba-mama torna, melyen a két hónapostól az egy éves korig vehetnek részt a kisbabák, pályázati támogatása idén június harmincadikán véget ér. Sajtos Renáta reméli, hogy a program ezt követően is folytatódhat majd valamilyen módon.

– Amikor az anyukák személyesen elhozatták a kisbabájukat az átmozgató tornára az apátfalvi sportcsarnokba, akkor tíz körüli létszámban gyűltünk össze minden alkalommal. Azaz tíz anyuka és tíz baba is megjelent egy-egy baba-mama tornán. Egy-egy ilyen alkalommal először is átmozgatjuk a babákat, utána pedig jobban az anyukák tornáznak. Ezek a tornagyakorlatok jó hatással vannak a babákra és az anyukákra is. A babáknál elősegíti a gyerekek mozgásfejlődését, az anyukák pedig a várandóság alatti változások, illetve a szülés után átmozgathatják magukat. Ezért szeretik a tornát – sorolta a baba-mama torna előnyeit a gyógytornász-fizioterapeuta.

Sajtos Renáta tapasztalata az, hogy amikor a kisgyermekes anyukák személyesen vehettek részt a tornákon, akkor a foglalkozást követően megbeszélték mindennapos gondjaikat, illetve megosztották egymással a gyereknevelés tapasztalatait, részleteit is. Azaz a baba-mama torna alkalmai közösségi élményt is jelentettek. Online órán ilyenre azonban sajnos nincs módjuk.

– Az új anyukáknak idegen lehet ez a lehetőség vagy nem is tudnak róla – tette hozzá Sajtos Renáta azzal, hogy az online baba-mama tornán nem csak apátfalvi, de földeáki, maroslelei és mártélyi anyukák is részt vehettek, de bárki jelentkezhet rá. Érdeklődni és jelentkezni a gyógytornász-fizioterapeutánál lehet a 06-70-674-5416-os telefonszámon lehet.