Térség Top

Felcserepezték a földeáki sportcsarnokot

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett, közvetlen húsvét előtt a makói járás jelenleg zajló legnagyobb beruházása.

Bár a földről nem látszik, a magasból azonban igen, hogy immár cserép fedi a Návay iskola udvarán tavaly ősz óta épülő leendő sportcsarnok tetejét, ami a dinamikusan zajló építkezés újabb jelentős mérföldkövet jelenti.

Ezt még a Gagarin utcán élők, vagy arra rendszeresen közlekedők sem látják, a Földeák hivatalos Facebook oldalát kezelő fotósnak is a tetőre kellett másznia, hogy megmutathassa.  Ahogy ez alapján megtesszük mi is.

Fotó: Földeák Község Hivatalos Oldala/Facebook

Március legvégén egyébként éppen arról számoltunk be, hogy a cserepezés következik a tavaly szeptember óta készülő épületen, melyet a következő tanévtől már használhatják is a gyerekek a mindennapos testnevelés órák helyszíneként, de közösségi célokra a falu lakói is.

A beruházás azért követjük szinte hetente, mert a község életében a szennyvízcsatorna-hálózat építése után (mely azonban a földben húzódik, így nem látható) ez a legjelentősebb, és leglátványosabb fejlődés, annak ellenére, hogy tavaly teljesen megújult az óvoda és a bölcsőde, illetve a községháza, de a korábbi években a Návay iskola épülete is. Ráadásul a sportcsarnokra fél évszázados az igény a községben.

Mint arról már többször is írtunk, már a tavaly szeptember 9-i alapkőletétel előtt is végeztek földmunkát a leendő épület helyén. Az alapkövet Lázár János országgyűlési képviselő, Hajnal Gábor polgármester, Juhász Roland, az állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár és Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár tette le a Návay Lajos Általános Iskola udvarán.

Ahogy arról korábban már többször is beszámoltunk, a Návay Lajos Általános Iskola udvara Gagarin utca felőli szélén épülő sportcsarnok építési engedélyre benyújtott terveit tavaly augusztusban kapta meg az önkormányzat. A sportcsarnok építése több, mint két évet csúszott, ugyanis az eredeti kormányhatározat szerint nem a község által kért és az iskolai gyermeklétszám által indokolt „C” típusú, 20×40 méteres küzdőtérrel rendelkező sportcsarnok, hanem egy kisebb épült volna meg.

A község vezetése – Lázár János országgyűlési képviselő hathatós támogatásával – végül elérte, hogy a kormány új, a földeákiak igényének megfelelő sportcsarnok építését jelölte meg célként. Az eredeti becslések szerint költségeit másfél évvel ezelőtt 500-700 millió forint közé becsülték, végül 907 millió forintot biztosított rá a kormány. A beruházás, mely a község életében a csatornázás után a második legnagyobb, teljes egészében állami beruházásként zajlik, a helyi önkormányzat csak egyetlen, de meglehetősen jelentős dolgot biztosított hozzá, a szükséget helyszínt.