Makó

Versünnepre hív a József Attila Városi Könyvtár

A magyar költészet napja alkalmából számos online programot hirdetett meg a városi könyvtár, amely április 11-én kihangosított versekkel és kidíszített kirakattal is megemlékezik a jeles napról.

A magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük Magyarországon, József Attila születésnapján, április 11-én. A költészet és a költők előtt tisztelegve minden évben számos programot szerveznek országosan és városunkban is: 2019-ben a megnyitás előtt álló Makovecz-könyvtárba csatárláncba állva költöztették át a résztvevők a Korona épületéből a versesköteteket, amelyhez akkor nagyon sokan csatlakoztak, több iskola és civil klub is részt vett, illetve a hagyományokhoz híven átadták az önkormányzat által 2005-ben alapított Makói Medáliák-díjat, amelyet az elsőkötetes szerzők kaphatnak. Két évvel ezelőtt ezt Vajda Ádám érdemelte ki, Oda című kötetével. A nagy múltú díj mellett ráadásul abban az évben egy másik, a művészeti folyóiratok szerkesztőinek munkáját elismerő díjat is átadtak, melyet Jenei László vehetett át.

Az előző évben a koronavírus-járvány miatt rendhagyó formában emlékeztek meg a költészet ünnepéről, a városi könyvtár és múzeum számos programmal készült az online térben, így felhívva a figyelmet a jeles napra. A Makói Medáliák-díjat 2020-ban Cirok Szabó István érdemelte ki Agancspark című kötetével, a szerkesztők munkáját elismerő Osvát Ernő-díjat pedig Nagy Gabriella kapta, bár a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepségre akkor nem kerülhetett sor.

Az idei évben sem marad ünnep nélkül Makó, hiszen az online térben József Attilával és más költőkkel hangolódnak a Versünnepre hétfőtől kezdve, illetve virágirodalmi kihívást is hirdettek a magyar költészet napja alkalmából, ahol a helyes megfejtők könyvjutalomban is részesülnek. Április 10-én József Attila és makói mecénásai címen online puzzle-t is közzétesznek majd, vasárnap pedig megjelenik az Éhségek hetyke poétája – érdekességek József Attiláról.

A költő születésnapján kihangosított versekkel készül a városi könyvtár, a kirakatban virágokkal és versekkel emlékeznek meg, illetve felidézik a tavalyi Versátjárót is, a járókelőknek pedig könyvjelzőkkel kedveskednek majd.

 

Borítókép: a könyvtár épülete 2020-ban, a magyar költészet napján