Térség

Öt határsértő egy Csanádpalotánál ellenőrzött kamionban

Kiszombornál is tartóztattak fel útlevél nélkül próbálkozó idegeneket a járőrök. Egy szerb embercsempész is lebukott Szegeden.

A járőrök tegnap hajnali 5 óra 30 perc és 17 óra 30 perc között két líbiai határsértőt tartóztattak fel Szatymaz közigazgatási területén. A férfiak sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az egyenruhások továbbá a román-magyar közös ellenőrzés során szintén tegnap 14 óra 10 perckor a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen egy román honosságú kamiont vizsgáltak át, amelyben öt határsértőt találtak megbújva. A csoport tagjai afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

A járőrök tegnap 17 óra 30 perc és ma hajnali 5 óra 30 perc között négy esetben, összesen 10 határsértőt tartóztattak fel Röszke, Kiszombor, Szatymaz és Tiszasziget közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok afgán, szír, valamint líbiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség és a Magyar Honvédség járőrei – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pécsi osztályának információja alapján – tegnap este 8 óra körül Szeged belterületén vontak igazoltatás alá egy szerb honosságú gépkocsit. Az autót egy szerb férfi vezette, rajta kívül még négy, magát szír állampolgárnak valló személy tartózkodott a járműben, akik azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a szerb sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás. Az illegális migránsokkal szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható – figyelmeztet a rendőrség.