A Magyarcsanádhoz tartozó, a község és Nagylak közt elterülő településrészhez vezető út bejáratánál keletkezett illegális hulladéklerakóban minden volt, mint egy boltban. A képen a bökényi hulladékhegy.

Alaposan eleresztették magukat mindazok, akik a szervezett hulladékszállítás, az évi kétszeri ingyenes lomtalanítás figyelmen kívül hagyásával (vagy mert nem tudják, hogy létezik ilyen), vagy az építési törmelék, autógumi, s egyéb nem lomtalanítható hulladék a természetbe való kiszórásával szabadulnak meg az otthon felgyülemlett szeméttől, rondítva így el a környezetüket. Makón a romos épületeket kedvelik a leginkább a szemetelők, de az illegális hulladéklerakásban a kistelepüléseken is jeleskednek. Földeákon például a Gajdosi bekötőutat vagy a királyhegyesi kiserdőt vagy a község belterületét találva erre megfelelő területnek.

De a Magyarcsanádhoz tartozó Bökényen sem volt a helyzet jobb, egészen a közelmúltig. A község önkormányzata azonban 2020 novemberében indult az illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázatra, melyen végül hárommillió forintot nyert is. Ezt az összeget a településhez tartozó a Bökény bejáratánál található, megközelítőleg 2-300 köbméternyi szemetet tartalmazó, illegálisan kialakított „szeméttelep” felszámolására fordította.

Az előzetes felmérések, és az ott elhelyezett hulladékok alapján a feladatot két külsős cég végezte el: a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a veszélyes hulladékokat, azaz a háztartási vagyis kommunális szemetet, az elektronikai berendezéseket, valamint a nem veszélyesnek számított zöldhulladékok és egyéb, a helyszínen fellelhető hulladékokat szállította el. Az építési törmelékektől a Borci Trans Kft. szabadította meg a területet, majd végzett tereprendezési munkálatokat.

A bökényi hulladékhegy hűlt helye. Így kellene maradnia a területnek

A magyarcsanádi önkormányzat megpróbálja elejét venni, az illegális hulladéklerakó újbóli használatának, ezért a továbbiakban kiemelt figyelmet fordítanak az illegálisan elhelyezett hulladékokra, és az elkövetővel szemben megteszik a szükséges lépéseket is!

Drága és környezetszennyező

Bármilyen egyszerűnek is tűnik a szemetet, hulladékokat a természetbe, sokszor erőt és pénzt ne kímélve kiszórni, kiszállítani, lerakodni, olyan veszélyes az onnan a környezetbe jutó veszélyes anyagok miatt. Közben persze baromira el is rondítja a környéket. Csöppet sem mellékesen az illegális hulladéklerakás bűncselekmény is. Az így felgyülemlett szemét elszállítása pedig az illetékes önkormányzatok költsége, azaz azok ennyivel kevesebbet tudnak közösségi célokra fordítani. Hacsak nem pályázati forrást találnak a munkálatok elvégzésére.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest