Makó

240 éve született Szirbik Miklós

240 évvel ezelőtt, 1781. április 3-án született Szirbik Miklós lelkész, városunk első történetírója. A saját megfigyeléseire és a szóbeli hagyományokra támaszkodva papírra vetette Makó Várossának közönséges és az abban lévő Reformata Ekklé’siának különös Leírása c. művét. A 223 oldalas kézirat fontos forrása szülővárosa reformkori gazdasági és társadalmi életének.

A Szirbik Miklós Egyesület elnöksége az évfordulón koszorúzással emlékezett meg városunk neves szülöttjéről. A református ótemetőben található sír az egyesület kezdeményezésére – a Makó-Belvárosi Református Egyházközséggel együttműködésben – 5 évvel ezelőtt újult meg.

A Szirbik Miklós Egyesület idén februárban a járványügyi előírások betartása mellett rendezett közgyűlésén új elnökséget választott, a változásokat már a bíróság is bejegyezte. A megalakulása óta eltelt időszakban a Szirbik Miklós Egyesület városunk meghatározó civil szervezete lett, amely hiánypótló munkát végez. Éppen ezért, hálával és köszönettel tartozunk Forgó Géza korábbi elnöknek és Halász Tamás korábbi alelnöknek! Tapasztalatukra, tanácsukra az új elnökségnek is szüksége lesz. A közgyűlés az egyesület elnökének Zeitler Ádámot, alelnököknek Kómár Mátyást és Vizi Dávid Mátét választotta.

Egyesületünk készül a járvány utáni időszakra, számos ismeretterjesztő és szakmai programmal készülünk. Bízunk benne, hogy minél hamarabb személyesen is találkozhatunk! – olvasható az egyesület portálunkhoz is eljuttatott közleményében.

 

Forrás: Szirbik Miklós Egyesület