Térség Top

Magyarcsanádon édességet adnak, Nagylakon édességet és sonkát is osztottak

Sokféleképpen készülnek az idei húsvétra a kistelepülések. Magyarcsanádon édességet, Nagylakon édességet és sonkát is osztanak. Királyhegyesen és Kiszomboron tojásfát is lehet díszíteni utóbbi helyen több húsvéti pályázat is véget ért. A címlapképen: nagylaki húsvéti dekorációk.

Hétfőtől csütörtökig, reggel 8 és délután 3 óra között osztják ki Magyarcsanádon a Johannita Segítő Szolgálattól származó édességadományt. Ebből valamennyi háztartásnak egy-egy csomag jár. Az édességcsomagot a helyi művelődési ház és könyvtárban lehet átvenni – csupán egy aláírás ellenében.

A nagylaki önkormányzat a védelmi intézkedések teljes körű betartása mellett máris kiosztotta minden háztartás számára a húsvéti sonkát, de valamennyi 14 év alatti gyermek is kapott édességcsomag. Aki nem volt otthon, amikor házhoz vitték vagy eddig tudott elmenni érte a községházára, azt arra kérik, jelentkezzen az önkormányzatnál. Nagylakon elkezdték az orvosi rendelő járda melletti bokrából kialakítani a helyi tojásfát. Kérik a helybelieket, hogy helyezzenek fel rá saját készítésű vagy készen kapható színes húsvéti tojásokat, dekorációkat. Közben, ha tehetik készítsenek fotót és küldjék el azt az önkormányzatnak!

A falu több pontján – így többek közt a vasútállomásnál is – kihelyezték a tavaszi és húsvéti dekorációkat, hogy egy kis vidámságot és mosolyt csempésszenek az életünkbe, ebben a mindenki számára nehéz, megterhelő időszakban.

A nagylaki sonkák

Királyhegyesen a községháza előtt állítottak tojásfát, melyet bárki szabadon feldíszíthet. – Tegyük szebbé az ünnepet ebben a nehéz időszakban,hogy közös erővel díszítjük fel Királyhegyes első tojásfáját. Bármilyen technikával elkészített hímes vagy dekorációs tojás felkerülhet a fára. Bízunk abban,hogy a díszes tojásokban bővelkedő fa gyönyörű éke lesz Királyhegyesnek az ünnepek alatt – olvasható a község Facebook oldalán.

Királyhegyesen bárki továbbdíszítheti a községháza előtt álló tojásfát

Kiszomboron szokás szerint a templomkertben áll a tojásfa, melyet Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör Rácz Géza és Horváth Edit, valamint Csanádi Ferenc segítségével díszített, illetve elszabadultak a nyulak, virágok, bárányok és egyebek a helytörténeti múzeum melletti zöldterületen is.

Kiszomboron a helytörténeti múzeum közelében is látható húsvéti díszítés

Felnőtteknek szóló tojásbokor, tojásfa díszítőversenyt is hirdettek, melyet Kócsiné Márkus Emese, Miron Lászlóné és Schmidtné Macskási Natália nyertek, akik húsvéti édességcsomagot kaptak jutalmul. A húsvéti tojás tervezésére kiírt pályázatra pedig három gyerek küldött pályamunkát. Őket is jutalmazzák.

Az egyik beküldött gyermekrajz

Csanádalbertin arra biztatják a helybélieket. hogy a készítsenek képet a húsvéti dekorációjukról, tojásfáról, nyusziról, húsvéti tojásról, süteményről, bármiről, ami számukra a húsvétot jelenti, és küldjék el legkésőbb április 1-jén, csütörtök délig az alábbi email címre: csalbertikonyv@gmail.com. Várják a bátor locsolóvers videókat is. A képek és videók rendszerezés és szerkesztés után felkerülnek egy közös albumba Csanádalberti Facebook oldalán. Kérik, az alkotások küldésekor írják meg, hogy kinek a keze munkáját dicséri, mert az email címből nem fog kiderülni. Gyermekalkotásoknál kérlek küldjétek el e-mailben a gyermek keresztnevét, és a korát is.

A tojásfát egyébként már itt is feldíszítették.