2020 eseménydús volt az ingatlanpiac szempontjából. A koronavírus első és második hulláma, valamint a kormány új rendeletei hatással voltak az árak és a kereslet alakulására. Azt, hogy milyen évet zárt a város ingatlanpiaca, az Ingatlannet.hu a saját statisztikai adatai alapján mutatja be nekünk.

Most kiderül, hogy hogyan is változott – a kínálati árak függvényében – makói ingatlanpiac a tavalyi évben. Ebben az elemzésben a családi házak, a panellakások, illetve a tégla építésű lakások átlagáraira fókuszáltunk.

A téglalakások még koronavírus ellenére is tudtak drágulni

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján a makói lakóingatlanok átlagárainak változását 2020 januárja és 2021 januárja között vizsgálta. A városban a téglalakások kínálati ára az év elejével csökkenni kezdett. A Makón eladó téglalakások 251 ezer Ft/m²-es átlagárról indították a 2020-as évet. Ez az összeg egy 60 négyzetméteres lakás esetén körülbelül 15 millió forintot jelentett.

Februártól márciusig mérsékelt csökkenés volt megfigyelhető az árakban, így elérve márciusban a 229 ezer Ft/m2-es átlagárat. Szeptemberben az átlagos kínálati árak már jóval átlépték a 250 ezer forintos határt, így elérve a 287 ezer Ft/m2-t. Ezt követően minimálisan csökkentek a makói téglalakások hirdetési átlagárai, melynek következtében novemberben 364 ezer Ft/m2-ért kínálták a lakásokat. Ezt követően áremelkedéssel zárult az év, így idén januárban az átlagárak elérték a 309 ezer forintot négyzetméterenként. Nem tűnik túl nagynak ez a változás, azonban egy – a korábban is vizsgált paraméterekkel rendelkező – lakást a 2021-es év elején már átlagosan 18,5 millió forintért kínáltak eladásra, szemben a tavalyi év elején jellemző 15 millió forintos átlagárral.

 

 

A családi házak minimálisan olcsóbbak lettek

A makói családi házak árára már picit rányomta bélyegét a koronavírus, hiszen leginkább stagnálást és mérséklődést érzékelhettünk. A 2020-as év eleji árakhoz képest az idén uralkodó átlagárak közel 10 ezer forinttal lettek olcsóbbak. A házak januári átlag kínálati ára 134 ezer Ft/m² volt. Áprilisban már végig 126 ezer forint körül mozogtak az átlagárak, majd szeptemberben elérték a 148 ezer Ft/m2-t. Végül a családi házak átlagos négyzetméter ára 127 ezer forint lett az idei év januárjában.-

A panellakások csupán pár ezer forinttal lettek drágábbak

A tavalyi évet még átlagosan 253 ezer Ft/m2-rel kezdték a makói panellakások, ezt követően egy csökkenő tendencia volt megfigyelhető. Ennek köszönhetően a nyár elején már 230 ezer forintos négyzetméter árak voltak jellemzőek a panel építésű lakások tekintetében. Ekkor viszont újabb fordulat történt, hiszen az átlagárak emelkedni kezdtek. Az ide évet már több mint 250 ezer Ft/m2-es átlagárral kezdték a makói panellakások.

Tovább eshet a lakások ára idén?

A GKI felméréséből kiderül, hogy a piaci szereplők többsége szerint az ingatlanvásárlás és a lakásbérlés is olcsóbbá válhat idén. A koronavírus okozta helyzet és az emiatt hozott rendelkezések valószínűleg továbbra is át fogják formálni az ingatlanpiacot. A szakértők jóslatai alapján a következő egy évben többek között a lakások árai esni fognak, ahogyan a lakások bérleti díja is főleg a nagyobb és jelenleg drágább városokban.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest