Épp a csillagászati tavasz napjára esett a makói görögkatolikus közösség szabadtéri, kertészkedős programja a templomuk körül. Az „egy fa-egy család” elnevezésű akció keretében tíz hárscsemete elültetését és későbbi gondozását vállalták az egyházközség tagjai.

A makói görögkatolikus templomkertben többféle fa található; többségük rendkívül idős. A megújítás ötlete először két esztendeje merült fel, amikor új gyümölcsfákat telepítettek a régiek helyébe. – Mindegyik csemetét egy-egy ide tartozó család hozta, akik azóta is gondozzák őket. A kezdeményezés hamar népszerűvé vált, még többen csatlakozni akartak ily módon is a közösséghez. Nagyon fontosnak gondolom, hogy ne csak a templomban és az imádságban kapcsolódjunk össze, hanem ebben a formában is. Ez egy szép jelképe annak, hogy összetartozunk – avatott be Biró István atya. A parókus elmondta, nem csak a hívek vesznek részt a programban: maga is ültetett feleségével és gyermekeivel együtt már fát a makói kertben, valamint Gorcsa György tokaji espereséknek is van itt egy diófája. Utóbbi a magyar görögkatolikus egyház 2019-es, „Zöldítsük vissza Földünket” akciójában került elhelyezésre, amelynek célja a környezet védelme, megőrzése és élhetőbbé tétele volt.

A makói önkormányzat támogatásának köszönhetően, a megkezdett munka most tovább folytatódhatott; tíz hársfát kapott az egyházközség, és mindegyik befogadó famíliára is lelt. A március 21-ei délelőttön a lelkes résztvevők nem csak az elültetésüket, hanem a további gondozásukat is vállalták. – Nagyon örülök, hogy lesz itt egy fánk. Majd vigyázunk rá és figyelni fogjuk a fejlődését – tudtuk meg Seres Nórától. A negyedikes diák édesanyjával, Erzsikével vállalkozott a feladatra, és mint megtudtuk, a család férfi tagjainak nevében is kertészkedtek.

Iván Józsefné számára is kedves feladatnak bizonyult egy hársfa jelképes örökbe fogadása. – István atya és a felesége, Marika is földim, mindannyian Szabolcsból származunk. Nekem az egész rokonságom görögkatolikus. Szeretem ezt a templomot, és ezt a közösséget, és most jó érzés így is érezni az idetartozást – osztotta meg gondolatait Marika, a közösség oszlopos tagja.

A tavaszi zöldítés során a tíz fiatal hársfa ugyanennyi öreg akác helyére került a makói görögkatolikus templomkertben.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest