Térség Top

Áprilisban adják át a Szent Gellért pihenő üzemanyagtöltő állomását

A MOL az építkezést tavaly szeptemberben kezdte, várhatóan idén áprilisban nyitnak, s a majdani üzemeltető máris toborozza a leendő munkatársakat. A M43-ason lévő Szent Gellért pihenő ugyan Kövegy közelében található, de Magyarcsanád külterületén, így az utóbbi részesül majd a helyi adóból. A google  mapson lévő képen a Szent Gellért pihenő. Román feltöltője tévesen Nagylaknak jelölte.

Az M43-as autópálya Szent Gellért pihenőhelyén 2020. szeptember 30-án kezdte el a MOL az építkezést, és a töltőállomás átadására várhatóan 2021 áprilisában kerül sor. A töltőállomáson a vásárlók a MOL-tól már megszokott prémium minőségű üzemanyagokon kívül, a vállalat Fresh Corner márkájával is találkozhatnak, és friss kávéval, hotdoggal, friss szendvicsekkel, péksüteményekkel várjuk majd a töltőállomásra látogatókat – közölte érdeklődésünkre a MOL.

A Szent Gellért pihenőhely – bár Kövegy közelében található, de Magyarcsanád külterülete.

Az akkor még tervezett építkezés szóba is került a tavaly januári magyarcsanádi testületi ülésen. A helyi képviselő-testület tagjainak Farkas János polgármester akkor jelentette be, hogy 2020. december 31-re megépül egy MOL benzinkút a Szent Gellért pihenőnél étteremmel, s ebből helyi adó bevétele is származik majd Magyarcsanádnak. A község vezetője akkor úgy tudta, hogy az építkezés májusban kezdik.

Bár az építkezés – s így az üzemanyagtöltő állomás átadása – némileg csúszik, ám a Szent Gellért pihenőhely ideális helyszín, két okból is. Az egyik, hogy az M43-ason nincs másik ilyen, igaz Maroslelénénél közvetlen a pálya mellett van egy benzinkút, de le kell jönni miatta a sztrádáról. A másik ok, hogy a hatalmas pihenőhely a kamionosok kedvenc várakozó- és pihenőhelye, s számukra mindez idáig itt az infrastruktúrát csak a mosdó jelenti.

A Szent Gellért pihenőhelyen épülő töltőállomásról egyébkén többet a MOL tavaly december 28-án közzétett nyilvános pályázati felhívásából lehet megtudni. E szerint a 0-24 órás nyitva tartású állomáson nem csak normál, prémium üzemanyagokat és LPG-t forgalmaznak majd, de működik majd két elektromos töltőpont is.

De lesznek: gasztro termékek, például friss kávé, hot dog, friss szendvics, reggeli, ételek, pizza, meleg étel (bisztró jellegű kiszolgálással), széles választékú shop termékek:üdítő, víz, édesség, chips, alkohol, egyéb élelmiszer, autóápolási cikk, újság, kamionos vizesblokk és vásárlói fizetős vécé, kártyaelfogadásra alkalmas önkiszolgáló kútoszlop, HU-GO terminál szolgáltatás valamint játszósarok is.

A leendő munkatársakat is keresi a majdani üzemeltető: így 12 órás műszakba például kasszakezelő shop eladókat, placcost, térmestert, takarítót is. Előnyként pedig például a nyelvtudást, az európai színvonalú munkakörnyezetet, valamint az anyagi és erkölcsi biztonságot, az alapbéren felüli juttatást jelölik meg, valamint az útiköltség hozzájárulást, ide ugyanis gyalog, kerékpárral, vagy robogóval nem lehet eljutni, hiszen a pihenő csak a sztrádáról közelíthető meg.

Most akkor mi, hol van?

Bár  Szent Gellért pihenő Kövegy közvetlen szomszédságában található, s valóban a közelében van a nagylaki határátkelő, ám maga a terület Magyarcsanád közigazgatásához tartozik, igaz külterületként. Még a helybéliek és a szomszédos településeken élők jó része sem tudja, hogy ez a rész melyik településé, így aztán nem kell meglepődni azon sem, hogy a román sofőrök jó része a pihenőt Nagylakként azonosítja, ahogy román papíros kamionos térképeken nekünk korábban is mutatták. A GPS- térképekből sem derül ki, hogy az mely település része, de  a közlekedők szempontjából a megléte az érdekes csak, a hová tartozása már nem.

A helyzet hasonló az 1944-ben aláaknázott, s egy villámcsapás miatt felrobbant, a Maros felett átívelt Szent Gellért-hídéhoz. Bár az közvetlen Apátfalva mellett található, s a falu keresztül lehet kijutni oda, de ez is Magyarcsanád külterülete. Igaz a két települése a valóságban réges-rég összeépült.