Térség Top

Tízmilliós útfelújítás kezdődött Magyarcsanádon

Bár eredetileg csak keddi kezdést ígértek, ám még húsvét előtt belekezdtek a munkálatokba. Majd tízmilliót költenek a Bánát utca és a Táncsics sor két szakaszára. A képen: elkezdődött a felújítás a Táncsics soron. Fotó: Magyarcsanádi Hírek/Facebook.

A Bánát utca Budai Nagy Antal utca és Péró Szegedinác utca közötti szakaszán, valamint a Táncsics sor Állomás utca és Jókai utca közötti szakaszán kezdődtek még a múlt hét végén útfelújítási munkálatok, melyek várhatóan a hónap legvégén, azaz március 31-én érnek véget.

A felújítás összköltsége: 9 millió 709 ezer 500, azaz kilencmillió-hétszázkilencezer-ötszáz forint.

A helyi önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri a magyarcsanádi, felújításra szoruló járdákkal és utakkal kapcsolatos pályázati lehetőségeket, s igyekszünk azokat – lehetőségeikhez mérten – maximálisan ki is használni.

A község egyébként jól áll a közelmúltban elnyert pályázatokkal. Kétszázmillió forint támogatást kapott még 2020 áprilisban a megyei közgyűléstől a Településfejlesztési Operatív Program keretében a magyarcsanádi önkormányzat a község belvízelvezető (azaz árok-) rendszere fejlesztésére. A támogatásból a településen felújításra kerül a már meglévő, de évtizedek óta elhanyagolt belvízelvezető rendszer.

Az árkok átereszeit egyébként leginkább a lakók tették tönkre, akik az árkok egy részét is betemették, vagy hagyták feltöltődni. A községben korábban jelentkező magas belvízszint két okból is csökkent, az egyik a szennyvízberuházás volt, a másik mindenkit érint: ez a globális felmelegedés. Az előbbi miatt már nem kerül a szikkasztókból szennyvíz a talajba, mely el is szennyezte azt, az utóbbi pedig hosszú száraz időszakokat és egyre kevesebb csapadékot jelent. Ha viszont esik, akkor az özönvíz szerűen zuhog.

A munkálatok, melyeket tavaly nyár végén még csak terveztek, várhatóan falu egész területét érintik, ami közel kilenc kilométernyi vizesárok felújítását jelenti. A kifejezetten magasan fekvő területeken, azonban, ahol eddig sem kellett árkot ásni nem építenek ilyeneket. A felújítás során kikotorják, kimélyítik az esővíz elvezető árkokat és rendbe is teszik az átereszeket. Az árkok rendbetételével egyébként a község eddig is foglalkozott, mégpedig a helyi falu közmunkások közreműködésével és több-kevesebb sikerrel.

De elnyert összesen tizenkétmillió-hétszázötvenezret is az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására kiírt belügyminisztériumi pályázaton még az előző esztendőben. Farkas János polgármester korábbi érdeklődésünkre elmondta, hogy ezt a pénzt a már megkezdett járdaépítés programjára költik az idén. Ebből az összegből közel nyolcszáz méternyi gyalogjárda építhető a faluban. A tavalyi magyarcsanádi járdaépítési program a Fő utcán, a Templom téren, az Ady Endre utcán valamint a Szegedinác Péró utcákon zajlott. Az idei munkálatok érintik a Fő utca és a Szegedinác Péró utcák további szakaszát, illetve a Maros utcát is.

És 3 millió 982 ezer 720 ezer forintot a szociális tüzelőre, mely összesen 196 köbméter tűzifát jelentett még tavaly év végén .