Hírek Térség Top

Összegyűjtik a régi Apátfalvát, Magyarcsanádot ábrázoló fotókat

Március legutolsó napjáig várják azok jelentkezését, akik a két szomszédos község értéktárába felvett dolgokról, emberekről, történésekről korabeli fotókkal rendelkeznek. A képeket beszkennelik és visszaadják tulajdonosainak, az így összegyűlt albumot az apátfalvi Faluház, illetve a magyarcsanádi művelődési ház Facebook oldalán teszik közkinccsé. A címlapon Apátfalva főutcája a templomtoronyból 1925-ben. Broda Sándor felvétele.

Azoknak a fényképek tulajdonosai jelentkezését várja hétköznaponként reggel 8 óra és déli 12 óra között Apátfalván Szalamia Lóránt a 06-62-260-126-os vonalas vagy a 06-20-313-7199-es telefonszámon, míg Magyarcsanádon Ficsór János a 06-70-458-6012-es mobilszámon, akik rendelkeznek olyan a két község helyi értéktárába tartozó dolgokról, például emberekről vagy történésekről fotókkal.

A képeket majd közzéteszik az apátfalvi Faluház, illetve a magyarcsanádi művelődési ház Facebook oldalán, Langó Imréné, Rózsika néni emlékére. A felajánlókat pedig házuk kapujában le is fotózzák vele.

A magyarcsanádi Lucia porta. 1997-ben bontották le

S. hogy miről is várnak korabeli fényképeket? Apátfalván például a fűrészelt rátétes deszkavéggel ellátott házoromzattal ellátott (egykori) épületekről, női viseletről, gyúrott bélesről, kosárfonásról, a Langó-kápolnáról, a Nepomuki Szent János-szoborról, a temetőkápolnáról, a régi citerákról, citerázókról, festett bútorokról, a régi apátfalvi helyi újságokról, az Apátfalvi Gazdakör tevékenységeiről, a disznóvágásokról, a Szent Mihály-napi Pátfalvi búcsúkról, Dömötör István a falu fényképésze munkásságáról, Korom László citerakészítő tevékenységéről, a lakodalmi- és násznagytortákról, a Kovács Lajosné Joó Margit táncpedagógus tevékenységéről, az egykori apátfalvi fociról, az Apátfalvi Sportkör (ASK-ASC) tevékenységéről, a Dózsa iskola diáksportjáról, Kardos István néptánccsoportról, Kakas Istvánné Bakai Anna munkájáról, az apátfalvi falunapokról Szent Anna-napokról, a népi halászatról a Maroson, A Kardos István Néptánccsoport tevékenységéről, Móricz Ágnes közösség és művelődésszervező tevékenységéről vagy éppen a gőzön főtt fánkról…

Az apátfalvi helyi értékek listája itt tanulmányozható.

A magyarcsanádiaktól a régi túrós táska leves készítésről, a temetői kovácsoltvas kerítéssel bekerített kőkeresztekről, a hombárokról, kotárkákról, a Bekai nagydombról, azaz a Bökényi halomról, a vámőrházról és a hídról,a kunkeresztről, a nemzetiségi emlékműről és a retyiséről, azaz a román nemzeti ételről várják a régi fotókat.