A fiatal anya az előzetes orvosi figyelmeztetés figyelmen kívül hagyásával, szülői gondozási kötelezettségét elmulasztva, több órás késedelemmel vitte egy éves gyermekét a kórházba, aki ezért végül elhunyt.

Egy Bács-Kiskun megyében élő fiatal nővel szemben a gyermeke sérelmére megvalósított, gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt 2 év próbaidőre felfüggesztett, 1 év fogház fokozatú szabadságvesztést szabott ki a bíróság. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta az ítélet helybenhagyását.

A törvényszék ítélete szerint a terhelt az előzetes orvosi figyelmeztetés figyelmen kívül hagyásával, szülői gondozási kötelezettségét elmulasztva, több órás késedelemmel vitte egy éves gyermekét a kecskeméti kórházba. A kiskorú sértett – akit a rajta elvégzett szívműtétet követően az előző napon bocsátottak otthonába – állapota romlott, melynek testi tüneteit a vádlott is észlelte. A terhelt magatartása folytán a gyermek életveszélyes állapotba került kórházba, majd az orvosi ellátás során történt szabálytalanságokkal is összefüggésben nála szívmegállás, keringés- és légzés leállás következett be. A kiskorú halálához vezető kórfolyamatot a műtéti ellátással összefüggő szövődmény indította el.

Az anya mulasztása nem abban állt, hogy nem ítélte meg helyesen a gyermek egészségi állapotát, mert a diagnosztizálás nyilvánvalóan tőle nem volt elvárható. A nő terhére az róható, hogy az orvosi előírásoknak nem tett eleget, holott a kórelőzmények, valamint az aktuális tüntetek miatt a gyermek életveszélyes állapotának kialakulása lehetőségével is számolnia kellett.

Az elsőfokú ítélet nem emelkedett jogerőre, mert ellene a vádlott védője védence felmentése érdekében fellebbezést jelentett be.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, a bűnösség megállapítására törvényesen került sor és a vádlottal szemben kiszabott büntetés is arányos, ezért annak helybenhagyását indítványozta.

Az ügyben a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest