Ország-világ

Gulyás Gergely: Az orosz és kínai vakcinaszerződéseket 24 órán belül közzétesszük

Az év második felére már csak akkor rendelnek vakcinákat, ha további beoltásokra lesz szükség. Egyelőre azonban a lekötött vakcinák elégségesek. Ha minden 18 éven felett magyar ember beoltatja magát, a lekötött vakcinák akkor is elegendőek lesznek. – hangzott el a Kormányinfón, amelyről a hirado.hu számolt be.

Egyetlen témát tárgyalt szerdán a kormány

A tegnapi kormányülés járványügyi kormányülés volt, szinte csak a járvány elleni védekezéssel foglalkoztak. Az elmúlt napi számok azt mutatják, hogy a járványgörbe meredeken emelkedik, az is kitűnik, hogy  a harmadik hullám legnehezebb napjait éljük. Éppen ezért arra kérik a lakosokat, hogy tartsák be a védelmi intézkedéseket – mondta Gulyás Gergely.

Magyarország egy nap alatt a teljes lakosság 0,6 százalékát oltja be, ez a szám az unióban 0,2 százalék. Ez készteti arra a nyugati sajtót, hogy elismerően írjanak a magyar oltási kampányról.

Néhány órával ezelőtt megérkezett egy újabb kínai vakcinaszállítmány, 450 ezer vakcina.

Húsvétig sor kerülhet az idősek  a hatvan év fölöttiek beoltására. Az idősek több mint kétharmada már jelentkezett.  Külön levelet fog írni Müller Cecília azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak az oltásra.

A vakcinaellenes ellenzék emberéletekkel játszik ​

A baloldalt, legfőképpen Gyurcsány Ferencet, arra kérik a vakcinák támadását, a vakcinaellenes tevékenységet,  a vakcinaellenes aláírásokat fejezzék be. Ne veszélyeztessék az embereket, ne játszanak az emberéletekkel, és ne csináljanak a vakcinából politikai kérdést.

Igaz ugyan, hogy a brit mutáns a fiatalokat is sokkal súlyosabban érinti, mint a tavasszal diagnosztizált vírus. Azonban a kórházakban a koronavírusos betegek 80 százaléka továbbra is a hatvan év fölötti. Minden közéleti szereplőt arra kérnek, hogy biztassák az embereket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást annak érdekén, hogy elérjük a tömeges védettséget, amihez az szükséges, hogy a lakosság több mint 60 százaléka legyen beoltva.

Nyilvános lesz minden, ami a vakcinaszerződésekre vonatkozik

Az orosz és kínai vakcinaszerződéseket 24 órán belül közzé fogják tenni, de azok tartalma már eddig is közismert volt.

Foglalkoztak a Brüsszel által kötött vakcinaszerződésekről. Ezeket is szeretnék nyilvánosságra hozni, azonban ezt Brüsszel tiltja a tagállamoknak.

Az év második felére már csak akkor rendelnek vakcinákat, ha további beoltásokra lesz szükség. Egyelőre azonban a lekötött vakcinák elégségesek. Ha minden 18 éven felett magyar ember beoltatja magát, a lekötött vakcinák akkor is elegendőek lesznek.

Az uniós szerződésekről, a szállítmányok ütemezéséről a legtöbb információt a bizottság tud. Minden olyan híresztelés hamis, hogy a vakcinagyárak a tagállamok vezetőit is informálják.

A már kiutalt bértámogatások meghaladják az 50 milliárdot

​A hétfőn életbe lépett szigorítások nagyon sok vállalkozást érintenek, főleg  a szolgáltatásszektor. Éppen ezért a kormány hivatalossá tette, hogy segíteni szeretné az érintetteket, éppen ezért, egész március hónapra érvényesítik az 50 százalékos bértámogatást, mentesülnek a bérleti díj megfizetéséről, ha állami vagy önkormányzati épületben működnek. Minden érintett vállalkozás igényelheti az újraindításhoz szükséges 10 millió forintos gyorskölcsönt.

A bértámogatásokat folyamatosan, ütemezetten utalják. A kiutalt bértámogatások meghaladják az 50 milliárd forintot is.

Félmillióval több ember kapott esélyt a túlélésre

Magyarország azzal, hogy keletről is rendelt vakcinát, félmillióval több embert tudott beoltani eddig. Örülnek az unióból érkező vakcináknak, minden szállítmányból rendelnek, amelyek megérkeznek július hónapig.

​A DK még nem létezett, amikor  a politikusai már akkor is azon munkálkodnak, hogyan lehet magyar és magyar között konfliktust szítani. Felhívta a figyelmet, a kettős állampolgárok nem feltétlenül kapják meg a vakcinát, csak abban az esetben ha rendelkeznek taj-számmal. Ehhez pedig az szükséges, hogy Magyarországon fizessék az egészségügyi biztosítást, vagy Magyarországon legyen egyetemista vagy nyugdíjas az illető.
 
Az orosz vakcinából, a két oltásra elegendő mennyiség 17 euróba, míg a kínai vakcinából a két oltás 62 euró. A nyugat-európai vakcinák ennél olcsóbbak, de mivel Brüsszel nem engedi a tagállamoknak, hogy bármilyen információt közöljenek a szerződésekből, ennél többet nem mondhat a nyugati vakcinák áráról – válaszolt egy kérdésre Gulyás Gergely.

Lesz-e nyitás húsvétkor? A szigorú járványügyi szabályok egyelőre március 22-ig vannak érvényben – mondta a miniszter. Ennél későbbi helyzetről a kormány a jövő heti ülésén fog dönteni.

Hagyományosan rendezett érettségit terveznek

Az érettségi kapcsán elmondta, egyelőre nem tervezik az érettségizők beoltását. Hozzátette, a forgalomban lévő vakcinák közül a 18 éven alattiakat csak a Pfizer vakcinával lehet beoltani. Egyelőre úgy tervezik, hogy hagyományos módon rendezik meg az érettségit, a tavalyival ellentétben idén már az szóbeliket is szeretnék megszervezni. Erre látnak is esélyt, hiszen bíznak abban, hogy június elejéig a társadalom nagy része be lesz oltva, így nem lesz veszélyes az érettségi megszervezése.

Gulyás Gergely is megkapta már a vakcinát, mégpedig a Szputnyik V-t.

A Fidesz nem működik együtt az EU-ban szélsőséges pártokkal

Mivel a kormány legfontosabb feladata egyelőre a járványhelyzet megfékezése, még nem foglalkoztunk azzal, hogy mi legyen Európai Parlamenti frakcióval. Egyelőre csak tervek, ötletek vannak.

Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a CDU elnökével, és Salvinivel is, meg a lengyelekkel. Szeretnének egy olyan jobboldali pártot létrehozni, amely a demokratikus jobboldal eszméit képviseli. A Fidesz nem akar együttműködni semmilyen szélsőséges jobboldali párttal.

Az oltási igazolványt az első szúrás után kiállítják

A koronavírus járványra való tekintettel, idén a március 15-e megemlékez sem fog a megszokott módon zajlani, csak az ünnepélyes zászlófelvonás lesz megtartva a Kossuth téren reggel nyolc órakor – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Hozzátette, a Kossuth és a Széchényi díj átadását későbbre halasztják, a díjazottak névsorát azonban március 15-én nyilvánosságra hozzák.
Az oltási igazolványt már az első oltás beadása után kiállítják – emelte ki Gulyás Gergely.
 
 
Forrás: hirado.hu
Borítókép: archív fotó, MTI