Isten királyhegyesi háza felújítására az utóbbi években több forrásból összesen 89 millió 407 ezer 263 forintot nyert pályázataival Jánosi Szabolcs plébános. A legnagyobb felújítását nemrégiben kezdte el egy makói cég. Fotó: Királyhegyesi önkormányzat

Az apátfalvi Szent Mihály plébánia gondozásában álló, 1902-ben épült királyhegyesi római katolikus templomban február 22-én kezdődtek meg minden idők egyik legnagyobb és legátfogóbb felújítási munkálatai. Köszönhetően annak, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegyén keresztül a Miniszerelnökségtől 35 millió 164 ezer forintot támogatás érkezett erre a célra.

A nemrégen kezdődött munkálatok gyakorlatilag teljes körű felújítást jelentenek majd, hiszen szigetelik a falakat, majd újravakolják, s kívül, belül újra is festik. Kicserélik a templom meglehetősen elhasználódott járólapjait, padlófűtést szerelnek be, hogy telente ne fagyoskodjanak majd a hívek. De felújítják a teljes elektromos hálózatot, illetve akadálymentesítik is Isten házát a munkálatokat elnyert, makói M-Color 2009 Kft. szakemberei Méhes Tibor, valamint a műszaki ellenőrzést végző Busa Imre irányításával.

 

Az egyházközség – s ez nincs benne a mostani pályázatban – tervezi a főoltár felújítását, s eredeti állapotába való visszaállítását, két új szobor vásárlását, illetve a meglévők restaurálását, új misefelszerelés és miseszekrény vásárlását is, melyre szívesen veszik a hívek adományát.

Jánosi Szabolcs plébános egyébként a korábbi esztendőkben is több nyertes pályázatot adott be a királyhegyesi templom felújítása érdekében. Így 2018-ban a Vidékfejlesztési Program keretében a településkép, közösségi tér fejlesztése pályázaton 44 millió 243 ezer 263 forintot, míg 2019-ben a Miniszterelnökség egyházi épített örökségvédelmi pályázatán 10 millió forintot nyert.

2017-nem pedig egyszer már felújították a templom tornyát. Ez utóbbira 3,9 millió forintot nyertek. Ez az összeg azonban kevésnek bizonyult. A megindult gyűjtésen még 2,4 millió forint jött össze egy hónap alatt, ennek köszönhetően tudták kifesteni a templomtornyot. Az utóbbi összeget 41-en adták össze. A legnagyobb összeget Lázár János adományozta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest