Térség

Ötven határsértő huszonnégy óra alatt

Tizenhét szír szorongott a Csanádpalota közelében megállított Mercedesben.

A járőrök hétfőn hajnali 5 óra 30 perc és  17 óra 30 perc között három esetben, összesen 17 határsértőt tartóztattak fel Röszke és Mórahalom közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az egyenruhások továbbá a román-magyar közös ellenőrzés során tegnap  6 óra 10 perckor a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen egy bolgár honosságú kamionban, összesen hét határsértőt találtak megbújva. A migránsok afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben tiltott határátlépés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

A járőrök tegnap  17 óra 30 perc és ma hajnali 5 óra 30 perc között négy esetben,  összesen 9 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Kübekháza és Szeged közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a férfiak egyike palesztin a többiek szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az egyenruhások továbbá 22 óra 50 perckor egy bolgár honosságú Mercedes ML típusú gépjárművet ellenőriztek az M43-as autópályán, Csanádpalota közelében. A járművet egy ukrán állampolgár vezette. A rendőrök a gépjármű átvizsgálása során 17 magukat szír állampolgárnak valló személyt is találtak, akik azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Az ukrán sofőrrel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás, míg az utasokkal szemben idegenrendészeti eljárás indult.