Hírek Térség Top

Térkövet kapott a maroslelei temető járdája

Összesen négymillió-kilencszázhetvenezer-négyszáz forintot nyert a maroslelei önkormányzat a Magyar Falu Program temetői infrastruktúra fejlesztése pályázaton. Az elnyert összeg 300 négyzetméter térköves járdafelület elkészítését tette lehetővé. A munkálatok befejeződtek.

A munkálatok a február harmadik felében megkezdődtek és mostanra be is fejeződtek. Így a sírkert több évtized után olyan állapotba kerül, mely méltó körülményeket biztosít az oda látogatóknak.

A temető fejlesztésének első ütemét tavaly civil összefogás tette lehetővé. A most felhasznált Magyar Falu Programban elnyert összegbe sajnos nem fér bele az újabb kapu tervezett nyitása, ahogy a parkoló építése sem, ezekhez újabb és nagyobb forrást szeretne találni a maroslelei önkormányzat.

navigate_before
navigate_next

A temetőhöz vezető utcákat tavaly júliusban egy belügyminisztériumi pályázati lehetőségnek köszönhetően összesen tizennyolcmillió forintból már felújították Akkor a Makói és a Béke utcában dolgoztak a kivitelezők, mely során a Petőfi és a Dózsa György utcák között teljes egészében újraaszfaltoztak, míg a Makói utca felétől befelé a nagyon rossz állapotban lévő útszakasz kapott hengerelt aszfaltburkolatot.

A helyi temető fejlesztésének első üteme egyébként tavaly április végén kezdődött, s május elejére be is fejeződött. A munkálatok során során megújult a vízhálózat, három új kifolyót, négy led-es lámpatestet szereltek fel. De kihelyezek e a sírkertbe kilenc locsolókannát, négy virágládát, valamint új padokat is, s a régieket felújították. Illetve jelentősen javítottak – a belső út rendbetételével – a közlekedési lehetőségen. A sírkert üzembentartójával az önkormányzat egyébként már korábban egyeztetett annak érdekében, hogy közös megoldást keressenek a temető fejlesztésére. Ez annak megközelítését, a járdák és a vízhálózat valamint a közvilágítás kiépítését jelentette.

A temetőfejlesztés nem fejeződött még be, hiszen a kapunyitás és a parkolóépítés mellett szeretnének építeni egy új urnafalat vagy egy urnás temetkezési helyet is építeni, hiszen a jelenlegi urnafal már megtelt.