Túl gyorsan terjed a koronavírus, csak a kontaktusok számának radikális csökkentése vezethet eredményre. – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A járvány terjedésének sebessége nő, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában, ezért a kormány szigorításokról döntött, jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy az oltás jól halad Magyarországon, az unión belül mosta harmadik helyen állunk, jövő hétre mi lehetünk a legátoltottabb ország, de ez a tempó sem elég gyors, hogy megakadályozza a vírus mutánsainak terjedését, csak a kontaktusok számának radikális csökkentése vezethet eredményre.

A szakértők teljes összhangban javasolják a szigorú korlátozásokat, ezért a kormány a következő döntéseket hozta:

– az óvodák, általános iskolák április 7.-ig bezárnak

– az üzleteket március 8. és március 22. között bezárnak, kivétel az élelmiszerbolt, patika, drogéria, és benzinkút

A miniszter egyúttal hangsúlyozta: minden munkaadót arra kérnek, hogy ahol lehet otthoni munkavégzés, ezt biztosítsák. A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező lesz, és szigorítják a határátlépést is. Gulyás Gergely azt is hozzátette, hogy a bértámogatást és adókedvezményeket a kormány minden olyan szektorra kiterjeszti, amelynek most be kell zárnia.

A részletszabályok megjelenését legkésőbb holnap reggelre ígérte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest