Térség Top

Nagylakon egyelőre letesznek az óvoda újranyitásáról

Egy négygyermekes család Németországba költözött a faluból, így ismét kevés lenne a gyermeklétszám. Archív képünkön, gyerekek a nagylaki óvodában 2015 nyarán.

Továbbra sincs elegendő gyerek ahhoz, hogy újranyissák a nagylaki óvodát, melyet 2015 augusztusában, a nevelési év végén azért zártak be, mert elfogytak belőle a gyerekek. Azon a nyáron két gyermek ballagott el onnan, így csak három maradt volna. Az akkori önkormányzat 10 millió forintra pályázott, hogy az abból beszerzendő kisbusszal szállítsa a gyerekeket a magyarcsanádi és az apátfalvi óvodába a gyerekeket. Az oviban akkor 2 óvónő és egy dajka dolgozott.

Kolozsvári Rozália, a község jelenlegi polgármestere szerette volna újranyitni az óvodát, s tavaly júliusban azt mondta portálunknak, hogy a szükséges minimum nyolcas gyermeklétszám megvan hozzám, már csak fel kellene újítani az óvodaépületet, hogy az ismét fogadhassa a gyerekeket. Az öreg, és fél évtizede használaton kívüli épület modernizálására az ötszáz fős településnek azonban már akkor sem volt pénze, így a megfelelő pályázatra számíthattak csak.

– Volt a Magyar Falu Programban óvodafelújítási pályázat, melyben vállalni kellett az intézmény ötéves fenntartását. Egy négygyermekes család azonban nemrégiben kiköltözött tőlünk Németországba, ez a gyermeklétszám fogyatkozás nálunk soknak számít, ezért már nincs meg a szükséges gyermeklétszám – mondta érdeklődésünkre Kolozsvári Rozália. Nagylak polgármestere hozzátette, hogy ezért kezdi feladni az óvoda újranyitásával kapcsolatos álmát. – Először olyan lépéseket kellene tenni, mely helyben tartaná a fiatalokat, hátha ez hozná magával a gyermeklétszám emelkedését. Gyarmati András elődöm próbálkozott vidéki gyermekes családok betelepítésével, de kiderült, hogy ez nem járható út, ugyanis azok egy idő után továbbköltöztek, de maguk után lakbérhátralékot de, az önkormányzat épületéből mindent elvittek, ami csak mozdítható volt. Itt olyan családokra van szükség, akiknek van munkahelyük – tette hozzá Nagylak polgármestere.

***

Mint arról öt éve beszámoltunk: 2013-től küzdött a nagylaki önkormányzat egészen 2015 nyaráig, hogy megmaradjon a község óvodája, akkor azonban feladták, s szeptember elsejével be is zárták a helyi óvodát. Az akkor Gyarmati András polgármester vezette önkormányzat az ovis korúak más településre szállításához buszra adott be 10 milliós pályázatot, hogy azzal a magyarcsanádi és az apátfalvi óvodákba szállítsák majd a kicsiket. Az akkori szülők egy része nem is oda, hanem a csanádpalotai vagy a magyarcsanádi oviba vitte gyermekeit, ugyanis azok munkába menet és onnan jövet is könnyedén útjukba eset. A 2 óvónővel és 1 dajkával működő kisdedóvó bezárásának akkor prózai oka volt: ugyanis egyszerűen elfogytak belőle a gyerekek. Az utolsó tanévben két gyerek ballagott el most az óvodából, így három maradt, ez pedig alatta volt a előírt minimális nyolcas létszámnak.

Az óvoda megmentése érdekében kedvezményes lakhatást is ajánlott a község a hozzájuk beköltöző kisgyermekes családoknak. Az egyik kereskedelmi tévé riportja után ötvennél is több család jelentkezett, hogy szívesen Nagylakra költözne, s gyermekét a helyi oviba íratná, cserébe a kedvező lakbérért.

Az intézmény fenntartására egyébként az akkoriban az évi százmillióból gazdálkodó község sokat költött, volt, hogy 5,8 millióval egészítette ki az évi 2,5 milliós központi normatívát de még azután is 2,7 millióval, hogy az állam 2014-ben vállalta a dolgozók bérének kifizetését.