Térség Top

Kisgyermek és édesanyja szedte Királyhegyesen mások szemetét

Kurunczi Emese és kislánya az Ady Endre utcában dolgoztak, ahol laknak, de más utcákon is tervezik a szemétszedést.

– Kedves királyhegyesiek! Ma a 3,5 éves kislányommal elindultunk szemetet szedni. Kb. Fél óra, 1 gyerek és egy anyuka 1 utcában ennyi szemetet gyűjtött össze. Már 3 éve szedjük, de nem posztolgattam. Viszont szomorú vagyok, hogy mindig újratermelődik a szemét. Egy kicsi faluban ennyire nem odafigyelni a környezetre! Ráadásul a kert a ház része, nem pedig szemétdomb ami évről évre csak nő! Ha valaki magáénak érzi a 2.képen lévő szemetet kérem tüntesse el! – posztolta ki a hét végén a Királyhegyes Facebook oldalára a bejegyzést Kurunczi Emese, aki azt is kérte, Ha valaki magáénak érzi az alábbi képen lévő szemetet, az tüntesse onnan el. (És ne úgy. hogy máshol dobja ki!)

– Mióta megszületett a kislányom minden évben egyszer összeszedtük (vagyis én) a mások szemetét az utcából. Ez volt az első év, amikor a kislányom kezére is kesztyűt húztam, hogy ő is segítsen. Nagyon élvezte a szemétszedést, érezte, hogy hasznos dolgot tesz!

Egyelőre csak az Ady Endre utcában, ahol lakunk – tettük meg, de szeretnénk majd másik utcákon is összeszedni a szétszórt szemetet – közölte érdeklődésünkre a kisgyermekes anyuka.

A makói térség egyik legrendezettebb központjával rendelkező Királyhegyesen – bár működik a szervezett és kötelező szemétszállítás egyesek nagy élvezettel, vagy hanyagsággal bánnak a szeméttel. Állítólag a fiatalok szórják szét időnként az energiaitalos dobozokat és a csipszes zacskókat (jellemzően ezeket nem a nyugdíjasok fogyasztják) faluszerte, ám időnkén meglehetősen érdekes hulladék is fel-feltűnik a kisközség a bel- és a külterületén is.

Tavaly novemberben rothadó disznóbelekkel teli zsákot dobott valaki egy királyhegyesi portára. A telek tulajdonosa ezen alaposan felháborodott, s arra szólította fel a tettest, hogy sürgősen vigye a zsákot a tartalmával együtt magával. A tettes megijedt, s eltüntette a kéretlen csomagot, ráadásul a kistelepülésen mindenki tudta, hogy hol vágtak azelőtt disznót. De volt aki döglött tyúkot, és olyan is akadt aki döglött macskát kapott – kéretlen ajándékként – a portájára.

2019-ben szüntették meg az állati hulla(dék) lerakót a faluban, ugyanis oda a környékbeli településekről is hordták az elhullott állatokat. Onnan az ATEV Zrt. szállította el a felgyűlt állati tetemeket. Mindez évi hárommillió forintjába került az önkormányzatnak, ráadásul önként vállalt feladatuk volt. A kisebb mennyiségű állati hulladékot mindenki eltemetheti a kertjében, a nagyobb elhullott állatokat (sertéseket, szarvasmarhákat pedig térítési díj ellenében az ATEV Zrt. szállítja el és ártalmatlanítja.

Magyarország EU csatlakozásától, 2004. május 1-től kezdődően a vonatkozó EU jogszabály megtiltotta az állati hulladék elföldelését és dögkutakba helyezését. 2005. december 31-ig az önkormányzatoknak be kellett záratniuk az összes dögkutat, dögteret.

A jogszabály az állati melléktermékek takarmányként (kedvtelésből tartott állatok eledele előállítására), talajjavítóként, technikai célú felhasználásuk, komposztálás, anaerob lebontás, feldolgozásuk vagy elégetésük tekintetében. A szabályok a gazdasági haszonállatok élelmiszer-hulladékokkal (moslék) történő etetését is megtiltja…

Az illegális szemételhelyezés, vagy az utcai gondatlan szemetelés (ott marad a szemét a földön, ahol kihullik valakinek a kezéből) azonban megmaradt. Egy időben a törmeléket, s mindenféle hulladékot a kiserdőben rejtették el nagy kedvvel. Hogy kik lehettek, azt nem tudni, de valószínű, hogy nem a tótkomósiak, pitvarosiak vagy a makóiak, hanem bizony a királyhegyesiek voltak. (Az előbbi települések lakói nem utaznak annyit, ők a legegyszerűbben a közutak mellett, környékén felejtik zsákszámra a szemetet.

Ön mint gondol, mit kellene tenni ez ügyben? A kommenteket itt várjuk.