Az ellenzéki jelölteknek kötelességük megmondani a választóknak, hogy milyen értékrendet képviselnek, mert így tisztességes, mondta el portálunknak a DK országos tanácsának tagja arról, hogy Márki-Zay Péter eltitkolná, melyik párt frakciójába ülne be. Mucsi Tamás szerint a kormányváltáshoz őszintén szembe kell nézni a választókkal és elmondani, mit akarnak.

 

– Mi a véleménye arról, hogy Márki-Zay Péter szerint amennyiben Dobrev Klára lesz az ellenzék közös miniszterelnökjelöltje, egyenlő azzal, hogy 2022 után is Orbán Viktor marad a miniszterelnök?

– Amennyiben Dobrev Klára lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, akkor Magyarország történelmet ír. Ő lesz az ország első női miniszterelnöke. Már a gondolat is felemelő! A nőgyűlölő, a nőkben szülőgépet látó Fideszt egy olyan új világ váltja majd, mely szimbolikáját a miniszterelnök személye testesíti meg. De ne szaladjunk ennyire előre. Dobrev Klára még nem jelentette be indulását. Egyben biztos vagyok. A választások után az ország miniszterelnökét nem Orbán Viktornak fogják hívni. 

– Márki-Zay Péter egy Medián-felmérésre vonatkozva gyakorlatilag azt sugalmazza, hogy a jelenleg felmerülő közös ellenzéki miniszterelnökjelöltek közül ő a legjobb, hiszen neki a legkisebb az elutasítottsága. Ön szerint valóban ez e az egyetlen és legfontosabb szempont az ellenzék által megcélzott kormányváltáshoz, vagy más tényezőket is figyelembe kell venni a legideálisabb jelölt megtalálásához?

– Nyilván nem kampányolhat azzal, hogy Fekete-Győr András után a legkevesebb ember szavazna rá egy miniszterelnök-jelölti versenyben. Ez érthető. A legideálisabb jelölt a közös jelölt. Egy ideális közös jelölt pedig tudja integrálni a sokszínű demokrata oldalt.

– Közösségi oldalán korábban arra utalt, hogy a civilektől, így Márki-Zay Pétertől is elvárható, hogy megnevezze azt a pártot, amelyik értékrendjével egyetért, illetve amelynek frakciójához csatlakozik, ha országgyűlési képviselői mandátumot nyer. Mint az utóbbi napokban kiderült, erről a feltételről közösen meg is egyeztek az összefogásban résztvevő ellenzéki pártok. Márki-Zay Péter azonban ezt a közös megállapodást élesen bírálta a sajtóban, többek között azt állítva, hogy ha „összepártozzák őt (és a civileket), az gyengíti a helyzetét”. Hódmezővásárhely polgármestere ezért azt szeretné, ha egészen a választási eredmény kiderüléséig eltitkolhatnák az állampolgárok elől ezeket az információkat. Mennyire tartja megalapozottnak Márki-Zay Péter felvetését? Ön szerint a választók számára nem gyengítené-e ez a jelöltek hitelességét, szavahihetőségét?

– Ez nem zsákbamacska a vurstliban. Ez választás, ahol őszintén szembe kell nézni a választókkal és elmondani, kik vagyunk, mit vállalunk. Van egy rossz hírem a “civil hívőknek”. A civil addig civil, amíg el nem kezd politizálni. Nincs olyan, hogy független, legfeljebb politikai hovatartozását rejtegető. Számos független polgármestert ismerek. Mindnek van politikai identitása, legfeljebb nem fektetnek rá akkora hangsúlyt. A választás pártok versenye. Nem a hatalomért, hanem az emberek szolgálatáért folytatott verseny. Sajnos ezt a Fideszben már régen elfelejtették. Kormányzásra készülünk. A kormányprogramot pedig a választói akarat fogja véglegessé szabni, annak függvényében, hogyan alakulnak az előválasztás eredményei. Ez fogja legitimálni az összefogást. 

– Az elmúlt években az ellenzéki képviselők túlnyomó többsége párttámogatottságukat nyíltan vállalva dolgozott/dolgozik a kormányváltásért, az ellenzéki és bizonytalan választók bizalmáért, hogy 2022-ben leváltsák a Fideszt. Ahogy korábban egy interjúnkban fogalmazott: megválasztása óta ön is bizonyította a munkájával, hogy bárki számíthat önre. Ahogyan arra is utalt korábban, hogy „a politikát pártok csinálják”. Az előválasztásokon részt vevő civilek között azonban valószínűleg sok olyan lesz, aki korábban soha nem vagy alig vállalt politikai szerepet, illetve minimális ilyen irányú tapasztalata van. Ön szerint nem fogja-e aláásni a pártokba, a kormányzóképességbe vetett bizalmat, ha lényegében korábban ismeretlen, a kormányváltás érdekében eddig semmit nem tett jelöltek nyernek számos körzetben előválasztásokon, miközben adott esetben még nyíltan a pártállásukat sem akarják majd vállalni?

– Az ellenzéki pártok megállapodtak abban, hogy a civileknek meg kell mondaniuk, melyik párt értékrendje áll hozzájuk a legközelebb. Ez egy tisztességes ajánlat. A választók tudni fogják, mire adják a voksukat. Sőt! Kötelességünk megmondani nekik!  Annak idején a Fidesz számos ismeretlen arccal vágott neki a kormányváltásnak. Mára ezek az arcok túl nagyra nőttek, a többségnek pedig elege lett belőlük. Minél sokszínűbb a demokrata oldal, annál hitelesebb. A DK jelöltjei mind a 106 körzetben olyanok lesznek, akik tettek valamit Magyarországért, a kormányváltásért.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest